Hlavní obsah

Je to homosexuál a židovský fašista, pustila se do soka Chávezova klika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Hned poté, co bylo v nedělních primárkách rozhodnuto, že se v říjnových prezidentských volbách ve Venezuele postaví současné hlavě státu Hugovi Chávezovi mladý a bohatý guvernér státu Miranda Henrique Capriles, pustili se do něj zhurta Chávezovi spojenci. Capriles si za tři dny na svoji adresu vyslechl množství nevybíravých invektiv, upozornila agentura AP.

Foto: Carlos Garcia Rawlins , Reuters

Henrique Capriles

Článek

"Jsme tady, abychom vybudovali budoucnost pro všechny Venezuelany," prohlásil na oslavě svého vítězství energický Capriles s baseballovou čepicí v barvách venezuelské vlajky. Současně hned zahájil předvolební kampaň. Devětatřicetiletý obdivovatel nové levice v Brazílii chce menší zásahy státu do ekonomiky, ale rád by zachoval sociální záruky.

Podle pozorovatelů má Chávez vážného soupeře, i když v průzkumech vede. Capriles vyhrál primárky spojené opozice s jasným náskokem.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Zatímco Hugo Chávez pro něj netypicky mlčí, do boje proti Caprilesovi hned vytáhli jeho političtí spojenci i média. „Teď víme, kdo je ten kandidát imperialismu, kapitalismu a pravého křídla. Ten antivlastenecký kandidát už má tvář,“ prohlásil šéf parlamentu Diosdado Cabello.

Jiní Caprilese, jehož prarodiče přežili koncentrační tábor v Polsku, označují za buržou a paradoxně i fašistu. Ostatní připomínají jeho židovský původ. Redaktor státního rozhlasu Adal Hernández uvedl program o Caprilesovi názvem „Nepřítel má jméno sionismus“. Televizní komentátor Mario Silva zase divákům četl z policejního spisu, podle něhož se Capriles v roce 2000 oddával v autě styku s mužem. Capriles spis označil za podvrh.

Ve středu dala kampani korunu karikatura rozeslaná po síti Twitter jedním z Chávezových poradců. Caprilese ukazovala v růžových kraťasech s hákovým křížem na ruce.

Capriles zatím na útoky nereaguje. „Jediné, čemu se chci postavit, je násilí, nezaměstnanost, korupce a další problémy Venezuely,“ prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám