Hlavní obsah

Romney vyhrál primárky v Maine

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sobotní primárky v americkém státě Maine těsně vyhrál Mitt Romney, když získal 39 procent hlasů voličů, o tři procentní body více než Texasan Ron Paul. Rick Santorum, který tento týden překvapivě zvítězil v Missouri, Minnesotě i Coloradu, obdržel 18 procent hlasů.

Foto: Profimedia.cz

Mitt Romney během volební kampaně

Článek

Romney nakonec dokázal porazit Rona Paula, který by rád konečně také vyhrál. Paul byl přesvědčen, že pomohl v Maine uspět, protože tam má velkou podporu. Podle politických expertů měli právě tito dva politici největší šanci vyhrát v Maine, protože Gigrich ani Santorum v něm neagitovali. I tak Santorum získal 18 procent hlasů.

"Povzbudilo mne, že mám podporu tolika dobrých lidí v tomto skvělém státě," prohlásil Romney po zveřejnění výsledků.

Romney po úterku nechtěl nechat nic náhodě a navštívil několik měst v Maine. Romney tam také vyslal svou ženu. V Maine má silnou pozici.

Romney získal podporu na konferenci 

Před sobotními primárkami amerických republikánů v Maine získal Mitt Romney nejvíce hlasů na Konferenci konzervativní politické akce (CAPC). Upřednostnilo jej 38 procent účastníků, zatímco Rick Santorum dostal 31 procent hlasů. Newt Gingrich jich získal 15 procent a Ron Paul 12.

Ani Romneyho úspěch na CAPC nebyl absolutní. Kritizovala ho Sarah Palinová, která ho vyzvala, aby konzervativnímu křídlu republikánů lépe vysvětlil své záměry a objasnil, co myslím slovy, že je tvrdý konzervativec. Podle ní by mu ani případná nominace do listopadových voleb nemusela zajistit dost hlasů republikánských voličů, aby porazil demokrata Baracka Obamu, který obhajuje křeslo hlavy státu. Jeho největší soupeři Santorum a Gingrich se zaměřují právě na konzervativce.

Palinová o obou hovořila mnohem lépe než o něm, ovšem zatím se nevyslovila pro to, aby Newt Gingrich odstoupil a podpořil Ricka Santoruma. V tuto chvíli se hlasy konzervativních voličů dělí mezi tyto dva muže.

Sama nevyjádřila podporu nikomu, ještě se prý sama nerozhodla.

Po volbách v Maine se však zdá, že Gingrich ustupuje do pozadí

Reklama

Výběr článků

Načítám