Hlavní obsah

V Brazílii osvobodili od otrocké práce tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

V Brazílii bylo loni osvobozeno od otrocké práce na 2270 lidí, pracovat museli především v zemědělství. Úřady v této souvislosti uvalily sankce na téměř tři stovky zaměstnavatelů, uvedla v úterý agentura AFP s odvoláním na údaje brazilského ministerstva práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za otrockou práci se v Brazílii považuje činnost, kterou pracovníci vykonávají v hrozných podmínkách z hlediska hygieny, stravy i ubytování. Zároveň podle těchto kritérií pracují vyčerpávající množství hodin a pobírají nižší plat, než je minimální mzda. Ta nyní představuje v přepočtu zhruba 6600 korun. Navíc nemohou místo, kde práci vykonávají, opustit, protože jsou "zadluženi" u zaměstnavatele.

Většina novodobých "otroků" se stala obětí obchodníků s pracovní sílou, kteří je odvážejí daleko od jejich domovů. Pracovat pak musejí hlavně na velkých zemědělských farmách, zejména na plantážích cukrové třtiny.

Vykořisťování námezdních pracovníků, kteří často pocházejí ze zahraničí, se ale děje i ve městech - tam jsou tito lidé nuceni pracovat hlavně v textilním a oděvním průmyslu nebo v továrnách vyrábějících pro velké zahraniční značky.

Osvobodili již přes 40 tisíc lidí

V roce 2004 Brazílie zavedla takzvanou černou listinu zaměstnavatelů obviněných z využívání otrocké práce. Seznam je aktualizován každých šest měsíců a za poslední období se rozšířil o 52 jmen na 294. Jsou mezi nimi stavební firmy, zemědělské a dobytkářské farmy, supermarkety či obchodní komplexy.

Podniky nebo osoby uvedené na listině musejí zaplatit řadu pokut a dalších poplatků a nemohou dostat úvěr ve státních ani soukromých bankách. S jejich výrobky se pak nejméně dva roky nesmí obchodovat.

Podle ministerstva v letech 1995-2011 bylo z otrockých podmínek v Brazílii osvobozeno téměř 41 500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám