Hlavní obsah

Oddělení siamských dvojčat v Chile trvalo dvacet hodin

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago

Úspěšně skončila ve středu komplikovaná operace desetiměsíčních siamských dvojčat v Chile, která trvala dvacet hodin. Marii Paz a Marii José se podařilo oddělit, přestože byly srostlé hrudníkem, břichem i pánví a měly řadu orgánů společných. Měly například jen jeden močový měchýř, uvedla AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lékaři úspěšně oddělili desetiměsíční siamská dvojčataVideo: Reuters

 
Článek

Operaci provedli v nemocnici Luise Calva Mackenny v Santiagu. Byla to už sedmá podobná operace, kterou vedl hlavní chirurg Francisco Ossandon. Po operaci řekl, že dívky dosud měly dvě duše a jedno tělo: „Nyní se ukončil proces jejich narození.“

Operace byla velmi komplexní a nezahrnovala jen samotné oddělení, protože mnoho orgánů měly společných. „Během operace se objevila řada obtíží, byla tam i nějaká překvapení, ale byli jsme schopni problémy vyřešit,“ řekl Ossandon, který šéfoval stočlennému týmu lékařů a zdravotníků. Jen chirurgů a anesteziologů bylo 25. Pro jednu z dívek skončila operace po devatenácti hodinách, pro druhou až po dvaceti.

Chirurg dodal, že stav dívek, které jsou na jednotce intenzivní péče, je dobrý, ale že nemůže vyloučit případné komplikace dané dlouhou anestezií nebo případnými infekcemi oslabených organismů.

Dívky byly od narození v únoru napojené na dýchací přístroj. Uspány budou ještě tři dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám