Hlavní obsah

Vánoční přání s nabídkou rehabilitace poslala námořní pěchota tisíci mrtvým hrdinům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká námořní pěchota se v úterý omluvila rodinám vyznamenaných padlých vojáků, jimž poslala vánoční přání. Ty se mají posílat jen živým nositelům Purpurového srdce. Přání s poděkováním za službu a s nabídkou programu pro udržení fyzické kondice bylo odesláno na více než 9000 adres, ovšem 1150 nositelů bylo po smrti.

Foto: Profimedia.cz

Purpurové srdce na americké vlajce

Článek

„Neexistují slova, která by vyjádřila, jak hluboce litujeme chyby a bolesti způsobené rodinám našich padlých bojovníků,“ řekl podle listu Los Angeles Times  plukovník John L Mayer, jenž je velícím důstojníkem útvaru majícího na starost zraněné válečníky.

Přání, jejichž rozesílání platí charitativní nadace, se posílají už třetím rokem. V minulých dvou letech se ale podobné problémy neobjevily. Dostaly je jen příslušníci zranění při službě u námořní pěchoty a námořnictva.

Purpurovým srdcem jsou vyznamenáváni jen padlí, nebo zranění vojáci, kteří zemřeli ve válce, při teroristických útocích nebo při působení v mírových sborech. Má symbolizovat, že voják prolil krev za vlast. Od útoku na Pearl Harbor jím bylo možné vyznamenávat i padlé.

Mayer uvedl, že rodinám se telefonicky omluvili a všem byl poslán omluvný dopis.

Reklama

Výběr článků

Načítám