Hlavní obsah

Americký senát v pondělí projedná nominaci Eisena na post velvyslance v ČR

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, zda znovu osiří post amerického ambasadora v Praze, se rozhodne už v pondělí. Třicet minut před půlnocí (SEČ) totiž bude Senát USA hlasovat o opakované nominaci velvyslance v Česku Normana Eisena, kterou loni zablokoval republikán Charles Grassley. Prezident Barack Obama tak mohl jmenovat Eisena jen dočasně na jeden rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Norman Eisen

Článek

Informoval o tom server demokratické senátní většiny. „Na základě jednohlasné shody se bude hlasovat v pondělí 12. prosince,“ uvedla webová stránka demokratů. K zařazení tohoto bodu je nutný souhlas všech senátorů.

To znamená, že senátor Grassley z Iowy nakonec k projednání Eisena v senátním plénu nakonec kývl. Podle informací Práva mezi nimi v uplynulých týdnech probíhala korespondence.

Ještě letos v září však, když velvyslancova nominace podruhé prošla zahraničním výborem, nechal Grassley svou námitku znovu zaprotokolovat. Zopakoval, že podle něj se Eisen v červnu 2009 podílel na neoprávněném vyhození generálního inspektora vládní agentury CNCS (Společnosti pro národní a komunitní službu) Geralda Walpina, a vyšetřovatele Kongresu o tom měl uvádět v omyl a překrucovat fakta.

Senátoři mají v pondělí na diskusi o Eisenovi a velvyslankyni Mari Carmen Aponteové nominované do Salvadoru celkem hodinu. Poté rozhodnou, zda na ně uplatní urychlenou parlamentní proceduru. Pokud ano, budou o nich hlasovat neprodleně, o každém zvlášť.

V takovém případě by Eisena na postu ambasadora Senát nejspíš potvrdil. Už proto, že demokraté mají v horní komoře Kongresu stále většinu, byť těsnou. Nebude-li však předtím schváleno zkrácené řízení, znamenalo by to pro Eisena patrně odklad, zatímco jeho funkční období na základě prezidentova jmenování vyprší už s koncem letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám