Hlavní obsah

USA doživotně vězní stovky mladistvých

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace Amnesty International vyzvala Spojené státy, aby upustily od udílení doživotních trestů vězení pro lidi, kteří své činy spáchali jako mladiství. Amnesty upozornila, že takových osob, které nebudou nikdy propuštěny, je v USA za mřížemi přes 2500.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Lidé mladší 18 let v USA nemohou volit, nakupovat alkohol, loterijní sázenky či dávat souhlas k většině druhům lékařské péče. Mohou však být za svoje činy odsouzeni k smrti ve vězení,“ upozornila organizace, přičemž Washington vyzvala, aby praxi změnil.

Zpráva poznamenává, že na světě jsou jen dvě země, které nepřistoupily k dohodě o zákazu doživotního věznění bez možnosti předčasného propuštění pro osoby mladší 18 let – USA a Somálsko.

Server BBC upozornil na jeden z rozporuplných případů takto odsouzené Christi Cheramieové, kterou v Louisianě v polovině 90. let uvěznili za vraždu druhého stupně spáchanou v době, kdy jí bylo 16 let. Cheramieová se přiznala, že pratetu svého snoubence zavraždila. Později se snažila přiznání viny stáhnout, ale neúspěšně. Tvrdila, že se doznala, protože jí hrozili trestem smrti.

Dnes je ženě, jež byla v dětství sexuálně týrána a ve 13 letech skončila po několika pokusech o sebevraždu v psychiatrické léčebně, 33 roků. Ve vězení vystudovala vysokou školu zemědělskou. Státní úřady žádá o milost.

Nejvyšší soud praxi přehodnocuje

Doživotí hrozí ve Spojených státech už jedenáctiletým, uvedla dále Amnesty s tím, že povinnost udělit doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění na svobodu za některé závažné trestné činy platí ve více než polovině amerických federálních států.

BBC upozornila, že americký nejvyšší soud přehodnocuje některá stávající pravidla. Loni v květnu například zakázal doživotní trest pro mladistvé, kteří nespáchali vraždu. V současnosti řeší, zda se stejné opatření nebude vztahovat i na případy zabití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám