Hlavní obsah

USA neposkytnou Rusku informace o konvenčních zbraních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy nebudou podle agentury Reuters Rusku poskytovat údaje o svých jednotkách a zbraních v Evropě, jak to vyžaduje smlouva o omezení konvenčních ozbrojených sil v Evropě CFE. Washington se k tomuto kroku rozhodl čtyři roky poté, co Rusko pozastavilo plnění smlouvy. Moskvě vadilo, že revidovanou verzi CFE neratifikovaly členské země NATO.

Foto: Profimedia.cz

Americká strana nebude informovat o počtech svých tanků v Evropě. Na snímku je M1 Abrams.

Článek

CFE (Treaty on Conventional Armed Forces in Europe - Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě) omezuje počet tanků, těžkého dělostřelectva, bojových letounů a vrtulníků mezi Atlantikem a Uralem. V listopadu 1990 byla podepsána členskými zeměmi NATO a Varšavské smlouvy. Revidována byla v listopadu 1999. Moskva v roce 2007 plnění smlouvy pozastavila do té doby, než revizi ratifikují státy NATO. Ty to odmítly kvůli ruské intervenci v Gruzii.  [celá zpráva]

Mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová k úternímu rozhodnutí USA uvedla, že Washington stále věří, že přesvědčí Moskvu, aby se ke smlouvě vrátila, ale nehodlá dále sdílet informace bez ruské reciprocity.

"Konkrétně to znamená, že nebudeme přijímat ruské inspektory na našich základnách a nedáme Rusku výroční zprávu a vojenská data, jak předpokládá CFE," upřesnila mluvčí.

Ředitel amerického nezávislého Sdružení pro kontrolu zbraní (Arms Control Association) Daryl Kimball vyjádřil obavu, že je nyní vážně ohrožena budoucnost smlouvy CFE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám