Hlavní obsah

Osamělý terorista v New Yorku sestavoval trubkové bomby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Newyorští policisté zadrželi v sobotu 27letého Josého Pimentela, který je podezřelý, že chtěl napadat policisty, pošťáky a vojáky vracející se z válek. Útočit na ně chtěl pomocí trubkových bomb, které už sestavoval. Podle nedělního sdělení policie citovaného listem USA Today pracoval tento sympatizant al-Káidy sám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Osamnělý terorista José Pimentel sestavoval trubkové bombyVideo: Reuters

 
Článek

„Podezřelý byl takzvaný osamělý vlk. Nebyl součástí většího spiknutí řízeného zpoza hranic,“ řekl newyorský starosta Michael Bloomberg a dodal: „Hnalo ho rozhořčení nad přítomností amerických vojáků v Iráku a v Afghánistánu.“

Policejní komisař Raymond Kelly doplnil, že policie musela zasáhnout rychle, protože muž už tři bomby sestavoval. Zadržen byl, když do trubek vrtal díry, jimiž by protáhl kabely odpalovacího zařízení. Trubky chtěl naplnit hřebíky.

Pimentel u výslechu uvedl, že chtěl zabíjet vojáky vracející se ze zahraničí, zejména ty nasazené v Afghánistánu a Iráku. Zvažoval i další cíle včetně policejní stanice v New Jersey.

Pimetela obvinění popřel

Před soudem obhájce Pimentela, známého také pod přezdívkou Muhammad Yusuf, obvinění popřel. Američan původem z Dominikánské republiky přesto musí zůstat ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci. Pokud bude později shledán vinným, hrozí mu až doživotní vězení.

V posledních době přešel od teoretizování k praxi, začal nakupovat ingredience pro výrobu bomb. Schéma našel v časopise islámských radikálů Inspire v článku „Jak vyrobit bombu v matčině kuchyni“. Ten vydávala jemenská odnož al-Káidy, kde působil v USA narozený Jemenec Anwar Al-Awlaki, který byl nedávno zabit při americkém náletu. V plamenných kázáních vyzýval k válce proti USA. [celá zpráva]

Kelly naznačil, že policie jednala na základě udání: „Znervóznil svým extrémismem některé své radikální přátele.“

Reklama

Výběr článků

Načítám