Hlavní obsah

Češi se snažili dostat do USA na kolech, skončili za mřížemi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bismarck

Soud v Severní Dakotě v úterý udělil trest 77 dnů vězení a pokutu 120 dolarů dvojici Čechů, kteří se pokusili nelegálně dostat do Spojených států. Na území USA vjeli na kolech. Pomáhal jim další Čech, který má povolení k pobytu ve Spojených státech. Tomu trest soud teprve určí.

Foto: Profimedia.cz

Manželská dvojice z ČR překročila ilegálně hranici v botanické zahradě International Peace Garden.

Článek

Pětačtyřicetiletý Petr Nechanický s o osm let mladší manželkou Stanislavou překročili hranici v International Peace Garden, botanické zahradě zasvěcené míru, na kanadsko-americkém pomezí. Čtyřiatřicetiletého Jana Matějku, jenž jim se vstupem na americké území pomáhal, trest teprve čeká. Soud ho ale uznal vinným z podání křivé výpovědi a hrozí mu tak až pět let za mřížemi a čtvrtmiliónová pokuta.

Manželská dvojice, která v minulosti v USA pobývala, ale před třemi lety jim úřady v Los Angeles vstup do země zakázaly, se na překročení hranice z Kanady podle žalobců domluvila s Matějkou během rozhovoru přes Skype. Matějka, jenž bydlí v Des Palines ve státě Illinois, pak s vozem přijel do kanadského Toronta, odkud se s dvojicí vydal k hranici. Tam mu manželé předali svoje věci a rozdělili se.

V parku manželská dvojice překonala plot a pokračovala na jih, kde se měla s Matějkou znovu sejít. K opětovnému setkání ale nedošlo – dvojici zatkla americká pohraniční stráž. Nechanická s manželem později přiznali, že je měl Matějka zavézt do Chicaga, napsal server GrandForksHerald.com. V Matějkově autě se našly české pasy dvojice i jejich kanadské a floridské řidičské průkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám