Hlavní obsah

Prezident Klaus se v USA sešel se šéfem Sněmovny reprezentantů

Novinky, Miroslav Benč (Washington)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Václav Klaus se v úterý na úvod své pracovní cesty do USA sešel ve Washingtonu se šéfem Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem. Tento konzervativní republikán ze Středozápadu vystřídal letos v lednu v čele dolní komory Kongresu demokratku Nancy Pelosiovou. Demokraté totiž tehdy přišli ve Sněmovně o většinu. Klause s Boehnerem pojí společné konzervativní názory a hodnoty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus během přednášky v USA

Článek

Před schůzkou s Boehnerem se Klaus sešel se členy Senátu, horní komory Kongresu. Ve Washingtonu také položil květiny u Památníku obětem komunismu, vystoupil v konzervativní nadaci Heritage Foundation s projevem „EU potřebuje zásadní transformaci, ne kosmetické změny“.

Varoval před omezováním svobody

První přednášku absolvoval Klaus hned po příletu do hlavního města USA v pondělí večer. V konzervativním institutu Competitive Enterprise Institute varoval Evropu i Spojené státy před snahami omezovat svobodu. Jako příklad uvedl tendence k ustavení globálního vládnutí nikým nevolených expertů. Problémy podle něj ale může vyřešit jen demokracie.

Podle Klause je potřeba vést boj za svobodu i v tomto století. „Nesmíme se stát oběťmi nových –ismů, které sní o zdokonalení lidstva a změně světa. V Evropě i ve Spojených státech musíme hájit staré dobré konzervativní hodnoty,“ uvedl Klaus.

Ve středu se český prezident zúčastní všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN, v pátek tam pronese projev. Ve středu ještě bude jednat s některými svými protějšky. Je pozván také na tradiční slavnostní recepci, kterou pořádá prezident USA Barack Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám