Hlavní obsah

Největší požár v dějinách Texasu je viditelný z vesmíru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Hasičům v americkém státě Texasu, který zasáhly největší lesní požáry v dějinách státu, se stále nedaří živel zvládnout. Pod kontrolu zatím dostali asi jen 30 procent, k čemuž jim pomohlo mírné ochlazení a zklidnění větru. Z videosnímků kolujících na internetu je patrné, jak závratnou rychlostí se plameny suchopárem šíří. Požáry je vidět i z vesmíru, jak dokazují záběry z Mezinárodní vesmírné stanice ISS zveřejněné NASA.

Článek

„Zůstalo nám jen to, co si neseme na zádech. Jestli je pryč náš dům, je pryč i všechno, co jsme měli,“ citovala místní média Otise Jacksona, jednoho z pěti tisíců lidí, kteří byli nuceni zejména kvůli požáru v okrese Bastrop County v blízkosti hlavního města Austinu odejít z domova.

„Je to zničující. Byla to naprostá ztráta. Jsme pořád v šoku a snažíme se s tím vyrovnat a posunout se dál,“ uvedla Christie Leisureová, jíž hasiči už potvrdili, že její dům už neexistuje.

Požáry podle nejnovějších údajů spálily téměř 1400 domů, což je dvakrát více, než bylo odhadováno ve středu. Dva lidé v plamenech zemřeli. Požáry zasáhly území o rozloze skoro 140 000 kilometrů čtverečních. S živlem bojuje asi 1200 hasičů. Hasičské jednotky dorazily i z Kalifornie či Oregonu.

V Texasu vzniklo jen za poslední týden přes 170 lesních požárů, z toho 19 během středečního dne. Požár v Bastropu je největší. Zasáhl území o délce 39 kilometrů a šířce 20 kilometrů. Požárům předcházela vedra a sucho.

Reklama

Související témata:

Související články

Požáry v Texasu spálily tisíc domů

Více než tisíc domů už sežehly desítky lesních požárů v Texasu, který trápí extrémní sucho. Guvernér Rick Perry uvedl, že 57 požárů zničilo 40 470 hektarů...

Výběr článků

Načítám