Hlavní obsah

V USA popravili odsouzence lékem na epilepsii, dánský výrobce protestuje

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richmond

Navzdory protestu výrobce smrtící látky, dánské farmaceutické firmy Lundbeck, byla ve čtvrtek večer v americkém státě Virginie vykonána poprava 30letého Jerryho Jacksona za znásilnění a vraždu. Úřady dočasně používají látku proti epilepsii vyráběnou Lundbeckem, protože mají nedostatek smrtícího séra.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jerry Jackson byl odsouzen k trestu smrti v roce 2002 za vraždu, znásilnění a další zločiny související se smrtí 88leté Ruth Philipsové. Ta ho překvapila jednou v noci, když se vloupal do jejího domu. Jackson ji nejprve sexuálně napadl a potom zabil.

Když se Jacksona ve čtvrtek večer zeptali, zda chce před svojí smrtí ještě něco říct, odpověděl: "ne", informovala agentura AP.

Sérum, s jehož pomocí byl ve vězení Greensville v Jarratu popraven, tvoří lék pentobarbital, který Lundbeck vyvinul proti epilepsii. Firma protestovala proti "zneužití" látky, pročež pozastavila i jeho distribuci. Úřady ve Virginii mají ale stále látku v zásobě.

"Pracujeme na tom, abychom zlepšovali lidem život, takže použití pentobarbitalu k ukončení životů lidí je zcela v rozporu se vším, co děláme," řekl BBC mluvčí americké divize společnosti Matt Flesch.

Výrobci se zneužití brání

Lundbeck není jediná firma, která se snaží zabránit americkým úřadům ve využití svého výrobku při popravách. Američané tak mají problém zajistit si potřebné látky a musejí v mezích zákona experimentovat.

Virginia je mezi 34 americkými státy, kde existuje trest smrti. K usmrcování se zde používá mix tří látek. První složka má vězně přivést do bezvědomí, druhá ho paralyzovat a třetí zastavit činnost srdce. Pro první stadium v USA léta využívali thiopental sodný od amerického výrobce Hospira. Když ale byla loni výroba ukončena, obrátily se úřady na britského výrobce Dream Pharma. Ten na protest v prosinci loňského roku zakázal vývoz látky. Pak přišla řada na pentobarbital. S jeho pomocí bylo v USA vzdor protestu výrobce za letošek popraveno 23 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám