Hlavní obsah

V Texasu popravili muže, který po 11. září střílel po muslimech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Huntsville

V Texasu byl v noci na čtvrtek popraven 41letý Mark Anthony Stroman, který po 11. září střílel po muslimech a po lidech o nichž si myslel, že to jsou Arabové. Dva lidi zabil a jednoho těžce zranil. Popraven byl i přesto, že postřelený muž pro něj žádal milost.

Foto: Profimedia.cz

Popravený rasista Mark Stroman

Článek

Popraven byl navzdory tomu, že jeho žádost o milost podpořil i Rais Bhiyan, kterého těžce zranil. Sedmatřicetiletý Bhuiyan uvedl, že zabití Stromana není řešením.

Stroman od poloviny září do začátku října 2001 zaútočil na tři lidi, o nichž si myslel, že to jsou Arabové. Ve skutečnosti se jeho oběťmi stali lidé pocházející z Indie, Pákistánu a Bangladéše.

Po zatčení Stroman vypověděl podle ČTK, že se chtěl pomstít za smrt své sestry, která měla zemřít při útocích zosnovaných teroristickou sítí Al-Káida. Nepodařilo se ale prokázat, že by zahynula v troskách Světového obchodního centra v New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Postřelený Rais Bhuiyan, který žádal pro útočníka milost.

Později Stroman, který byl členem rasistického spolku, řekl, že ho hnal vztek vyvolaný útoky a chtěl se pomstít muslimům: “Měl jsem špatnou výchovu a byl jsem ignorant. Nenávist je čistá ignorance. Už nechci být nenávistný, chci být sám sebou,“ řekl.

Rais Bhuiyan, jehož podpora žádosti o milost úřady překvapila, řekl: „Jeho exekuce neodstraní z povrchu zemského zločiny z nenávisti. Jenom přijde o život další člověk.“

Stroman před popravou řekl: „Ačkoli tady ležím na tomto lůžku, sekundy před smrtí, jsem úplně klidný. Bůh žehnej Americe. Bůh žehnej každému. Tak udělejte tu proklatou věc.“

Stroman dostal smrtící injekci a ve 20:53 byl prohlášen za mrtvého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám