Hlavní obsah

Obamovi rodiče zvažovali, že syna dají k adopci

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Scházelo málo a život Baracka Obamy se mohl vyvíjet úplně jiným směrem. Podle dokumentů, které na základě zákona o volném přístupu k informacím získal reportér listu The Boston Globe, totiž rodiče nynějšího amerického prezidenta zvažovali, že svého syna dají k adopci.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Barack Hussein Obama starší imigračním úředníkům řekl, že Ann Dunhamová, s níž se krátce před tím oženil, se může „domluvit s Armádou spásy a dát dítě pryč“. Prezidentův otec, který v té době studoval na havajské univerzitě, odpovídal úředníkům na otázky ohledně svého rodinného stavu, neboť žádal o prodloužení víza. Pracovníci imigrační služby totiž měli podezření, že Obama starší má víc než jednu ženu, což by byl důvod pro jeho okamžité vyhoštění. Tehdy 25letý muž jim nepravdivě sdělil, že se se svou keňskou ženou, s níž měl dvě děti, rozvedl.

Reportér listu Sally Jacobs o svých zjištěních napsal knihu, která vychází příští týden. Úryvky z ní už zveřejnil The Boston Globe.

Bývalý Obamův mluvčí Robert Gibbs reportérovi řekl, že prezident o úvahách rodičů o adopci nevěděl, dokud si novinář o dokumenty nezažádal. I poté byl však přesvědčen, že jeho matka nikdy vážně nepřemýšlela, že by se jej vzdala. Bílý dům jinak na otázky týkající se výroků prezidentova otce nereagoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám