Hlavní obsah

Smrt bin Ládina dostala z drog ženu, která byla symbolem útoků z 11. září

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marcy Bordersová se stala jedním ze symbolů útoků z 11. září 2001. Celý svět obletěla její fotografie, kde byla pokryta prachem a popelem. Sama ale utrpěla taková traumata, že skončila na drogách. Bála se, že al-Káida může znovu zaútočit a tentokrát by už nepřežila. Vysvobozením pro ni byla smrt bin Ládina.

Foto: Profimedia.cz

Marcy Bordersová se svou fotografií z 11. září 2001

Článek

Svůj příběh vypověděla listu Daily Mail. „Po 11. září jsem ztratila za šest měsíců třetinu své váhy,“ řekla. „Byla jsem tak paranoidní, že když jsem slyšela za sebou, jak auto střílí z výfuku, začala jsem uprostřed silnice křičet.“

Peklo po útoku

Útok přišel jen měsíc poté, co začala pracovat v Bank Of America. „Smetla jsem ze stolu zbytečnosti a byla připravena začít pracovat. Pak do budovy narazilo letadlo. Budova se začala třást a kolébat. Ztratila jsem nad sebou vládu a zešílela, ale nějak jsem našla cestu ven.“

Bordersová si pamatuje, jak šéf říkal, aby lidé zůstali v klidu a zůstali u stolů. To však odmítla. „Stovky lidí se snažily dostat ven. Moje schodiště bylo těžce poškozené. Byla jsem přesvědčená, že zemřu. Byla jsem šťastná, že jsem měla sílu dostat se dolů.“

Když se dostala ven, připadala si jak v apokalypse. „Viděla jsem lidi, na které se nalepily věci, pokryté od hlavy k patě krví, viděla jsem jatka a myslela jsi, Bože, stejně umřu,“ vzpomínala žena.

Foto: Profimedia.cz

Marcy Bordersová na snímku z 11. září 2001

„Uslyšela jsem ohromný výbuch a bylo to, jako když se odpálila veliká bomba. Nenapadlo mě, že se věž zřítila,“ řekla ještě. Ani si neuvědomila, že ji pokrytou prachem a popelem vyfotografoval fotograf AFP. To zjistila, až když jí to zavolala matka.

Když se dostala z budovy, šaty pokryté popelem dala do igelitového pytle a dosud je uchovává. „Pořád jsou cítit ohněm,“ uvedla.

Foto: Profimedia.cz

Útok na věže WTC v New Yorku 11. září 2001

Trauma se ale na ní tvrdě podepsalo: „Život se mi vymkl z kontroly. Deset let jsem nemohla dělat žádnou práci přes den a rok 2011 byl úplně chaotický. Byla jsem přesvědčena, že Usáma bin Ládin plánoval další útoky. Pokaždé, když jsem viděla letadlo, propadala jsem panice. Když jsem viděla muže na budově, myslela jsem si, že mě chce zastřelit. Začala jsem pít, nemohla jsem zvládnout život. Alkohol mě otupoval a čím více jsem pila, tím jsem byla otupělejší. To mi pomáhalo zapomenout na to, že jsem byla uvězněná ve věži.“

Foto: Profimedia.cz

Marcy Bordersová se synem Zay-denem na snímku z 11. září 2001

Marcy přestala být schopná platit účty a starat se o děti. Její dcera Noella odešla, aby žila se svým otcem, a lidé z úřadu na Ochranu dětí přišli do jejího domu, aby zjistili, v jakých podmínkách žije její syn Zay-den.

U alkoholu neskončila. „Brala jsem léky, crack, všechno, co se mi dostalo do rukou, protože jsem nechtěla žít. Zhubla jsem 40 kilo. „Byla jsem jen kost a kůže, nestarala jsem se o sebe, ani jsem se nemyla. Když jsem se podívala do zrcadla, nepoznávala jsem se. Byla jsem tak sobecká, že mi vzali děti.“

Foto: Profimedia.cz

Útok na věže WTC v New Yorku 11. září 2001

Smrt Ládina ji zbavila traumat

Nakonec si 18. dubna uvědomila, že bude muset na léčení. Nastoupila na ně 23. dubna. „Neměla jsem ani cent, ale nějak to šlo. Program byl na 16 hodin denně, lekce, skupiny, setkání a já jsem začala dávat svůj život dohromady. Chtěla jsem být čistá, protože jsem chtěla zpátky své děti.“

Jako věřící se modlila: „Bože, dej mi znamení, že vše bude ok.“

A to přišlo první květnový den, kdy se ve zprávách objevilo, že prezident chystá významné oznámení. „Nemohli jsme tam sledovat televizi, ale lidé v odpočinkové místnosti říkali, že dostali bin Ládina,“ uvedla. Ošetřovatel, který ji měl na starosti, jí pak umožnil podívat se na internet, kde viděla, že bin Ládin je po smrti.

Řekla jen: „Můj ty bože.“

Foto: Profimedia.cz

Marcy Bordersová

„Smrt bin Ládina mi pomohla zaměřit se na své zotavení. Kvůli němu jsem nespala, měla jsem zlé sny, že bin Ládin bombarduje můj dům, ale nyní jsem v mysli nalezla klid,“ popsala.

Marcy nyní žije se svým dlouholetým partnerem Donaldem Edwardsem, s nímž je už 13 let. Jsou s nimi syn i dcera, která právě odmaturovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám