Hlavní obsah

Tornáda v USA letos zabila rekordních 523 osob, v Joplinu je 142 obětí

– Joplin • Aktualizováno
Novinky,

Počet obětí jediného tornáda, které zpustošilo minulý víkend americké město Joplin, stoupl podle BBC na 142. Letošní rok zabila tornáda v USA vůbec nejvíce lidí, podle agentury AP 523, což je o čtyři více než v doposud nejhorším roce 1953.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé tornádem rozvráceného Joplinu hledají své blízkéVideo: Reuters

 
Článek

O aktuálním počtu obětí informoval správce města Joplin Mark Rohr.

Jednou z obětí je teenager Will Norton, kterého vír vysál z auta, když se vracel ze školy. Je to už druhý případ, kdy tornádo nasálo člověka jedoucího v autě. [celá zpráva]

Počet obětí v Joplinu ale může být vyšší. Seznam nezvěstných sice byl zredukován, ale pořád na něm je 105 lidí. Doposud bylo evidováno 156 nezvěstných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé tornádem rozvráceného Joplinu hledají své blízkéVideo: Reuters

Nadále pokračuje pátrání po nezvěstných, nasazeno je do něj více než 600 dobrovolníků s padesáti záchranářskými psy. Procházejí trosky.

„Budeme ve vyhledávání a záchraně lidí pokračovat, dokud neodstraníme poslední zbytky trosek, řekl Rohr. Doplnil ale, že se na tragédii přiživují i lidské hyeny. Zadrženo bylo 17 lidí, kteří hledali v troskách cennosti, jež jim nepatřily.

Město má v neděli navštívit americký prezident Barack Obama. To by mohlo pomoci Joplinu získat prostředky z federálního rozpočtu na obnovu.

Joplinské tornádo doprovázené větrem o rychlosti 320 kilometrů za hodinu si vyžádalo nejen rekordní počet obětí, ale taky 900 zraněných a nechalo za sebou devět kilometrů dlouhý pás trosek o šíři 600 metrů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám