Hlavní obsah

FBI si neví rady s rozluštěním poznámek oběti staré záhadné vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký Federální úřad pro vyšetřování hledá pomoc při luštění poznámek nalezených v kapse oběti vraždy. Zločin se stal již před mnoha lety. Zašifrované poznámky ale pracovníkům FBI stále nedávají spát. Tento týden se proto úřad obrátil na veřejnost s nadějí, že se někomu podaří text dešifrovat. FBI se domnívá, že by je poznámky mohly dovést k vrahovi, informoval deník The New York Times.

Článek

Tělo zavražděného Rickyho McCormicka bylo nalezeno v roce 1999 v kukuřičném poli u města West Alton ve státě Missouri. Poznámky se nacházejí na dvou kusech papíru. Rady si s nimi nevěděla zvláštní dešifrovací jednotka úřadu ani členové Americké asociace kryptogramů, na kterou se již FBI obrátil dříve. "V tom, co děláme, jsme dobří. Ale s tímhle by nám někdo mohl pomoci," řekl šéf dešifrovací jednotky Dan Olson.

Dodal, že záhadné poznámky patří mezi hlavní nevyřešené případy jeho jednotky. "Rozluštění kódu by nám mohlo odhalit, kde se oběť pohybovala před svou smrtí, a mohlo by poskytnou řešení vraždy," uvedl Olson. Podotkl ale, že dešifrování textu by pro FBI bylo zajímavé, i kdyby třeba šlo o milostný dopis nebo nákupní seznam. Způsob, jakým jsou poznámky zašifrované, je totiž pro úřad zcela neznámý.

McCormick podle Olsona přerušovaně žil se svou matkou a hodně času trávil na ulici. Nedostudoval střední školu a měl invalidní důchod. Nikdy se neoženil, ale měl nejméně čtyři děti. V době své smrti zřejmě neměl vážnou známost. Dopustil se několika přestupků a strávil také 11 měsíců ve vězení za pohlavní zneužití nezletilé.

Naposledy byl spatřen na prohlídce v nemocnici v St. Louis 25. června 1999, pět dní předtím, než bylo u West Altonu nalezeno jeho rozkládající se tělo. Jak se tam McCormick dostal, FBI neví. Muž neměl auto a do oblasti nejezdí autobusy ani vlaky. "Co dělal uprostřed pole 50 kilometrů od místa, kde žil? V okolí navíc nikoho neznal," uvedl jeden z vyšetřovatelů Michael Yarbrough.

McCormickova matka pracovníkům FBI pouze řekla, že její syn používal tajnou řeč od dětství. Sama jí také nikdy nerozuměla.

Reklama

Výběr článků

Načítám