Hlavní obsah

Mluvčí americké diplomacie rezignoval v souvislosti s WikiLeaks

– Washington • Aktualizováno

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley v neděli rezignoval kvůli svým výrokům na adresu Pentagonu. Podle televize CNN řekl, že se ministerstvo obrany chová hloupě v případu vojína Bradleyho Manninga. Ten je podezřelý z předání tajných amerických vojenských a diplomatických materiálů serveru WikiLeaks, který je poté zveřejnil.

Článek

Manning je od loňského léta ve vazbě na vojenské základně ve státu Virginie. Jeho právníci si stěžují, že vojín je 23 hodin denně držen ve své cele a v noci mu dozorci odebírají oblečení. Podle armády je to ale nutné, protože se psychologové obávají, že by se Manning mohl pokusit o sebevraždu.

Crowley minulý týden při debatě na Massachusettském technickém institutu (MIT) prohlásil, že chování Pentagonu v Manningově kauze "je směšné, kontraproduktivní a hloupé". Podmínky, za nichž je vojín zadržován, podle Crowleyho mohou podkopat důvěryhodnost procesu s ním.

Crowley si za svá slova vysloužil kritiku v americké vládě. Prezident Barack Obama na páteční tiskové konferenci prohlásil, že ho Pentagon ujistil, že "podmínky Manningovy vazby jsou vhodné a odpovídají základním standardům".

Crowley kvůli svým výrokům nabídl rezignaci a ministryně zahraničí Hillary Clintonová ji přijala. Zatím není jasné, kdo mluvčího v úřadu nahradí.

Manning podle vyšetřovatelů během svého působení v Iráku ukradl z armádní databáze statisíce tajných vojenských dokumentů o válkách v Afghánistánu a v Iráku a také interní depeše americké diplomacie za posledních deset let. Materiály údajně předal serveru WikiLeaks, který usiluje o zveřejňování tajných dokumentů. Manning je kvůli tomu obviněn ze zrady, a pokud se jeho vina prokáže, hrozí mu až 52 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám