Hlavní obsah

Clintonová: Americký agent ztracený před lety v Íránu žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy mají informace, podle kterých čtyři roky pohřešovaný bývalý agent Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Levinson je naživu. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters oznámila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Levinson zmizel v roce 2007 při návštěvě íránského ostrova Kíš.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Hillary Clintonová upozorňuje v Senátu na hrozbu z Pákistánu

Článek

"Získali jsme nové známky toho, že Bob je držen někde v jihovýchodní Asii," řekla Clintonová. Požádala zároveň íránskou vládu, aby podnikla humanitární akci na záchranu Levinsona.

Clintonová neupřesnila, na základě jakých důkazů předpokládá, že třiašedesátiletý Levinson žije. Podle agentury AP by ale zřejmě zveřejnění těchto informací mohlo zkomplikovat snahu o agentovu záchranu.

Levinson v roce 1998 odešel z FBI do důchodu. Později jako soukromý detektiv odjel na ostrov Kíš pátrat po pašerácích cigaret, v březnu 2007 s ním ale rodina ztratila kontakt.

Kíš je zónou volného obchodu, takže Američané pro vstup na ostrov nepotřebují íránská víza. Oblast je oblíbenou turistickou destinací, ale také jedním z hlavních středisek pašeráckých skupin v Perském zálivu.

Teherán opakovaně tvrdil, že pohřešovaného agenta nezadržuje. Američané ale v minulosti naznačovali, že agenta patrně unesli pracovníci íránských bezpečnostních složek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám