Hlavní obsah

FBI honí skupinu, které se po 11. září 2001 podařilo zmizet

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) pátrá po třech lidech, kteří měli podíl na leteckých teroristických útocích z 11. září 2001 a o nichž se dosud veřejnost neměla možnost dozvědět. Vyplývá to z diplomatických depeší USA, které server WikiLeaks ve středu zveřejnil prostřednictvím britského deníku The Daily Telegraph.

Článek

Trojice mužů z Kataru prováděla průzkum budoucích cílů, poskytla podporu útočníkům a měla i letenky na letadlo do Washingtonu v době útoků, plyne z hlášení amerických diplomatů. Muži přicestovali do New Yorku z Londýna tři týdny před útoky. Úřady zaznamenaly jejich přítomnost u Světového obchodního centra i sídla Pentagonu a CIA, na které teroristé později zaútočili, ale i dalších objektů jako například u Bílého domu či Sochy Svobody.

O deset dní později se přesunuli do Los Angeles, kde bydleli v hotelu u letiště. Ubytování stejně jako letenky podle FBI měl platit „muž, který byl usvědčen z terorismu“. Zaměstnanci hotelu vypověděli, že trojice u sebe na pokoji měla uniformy leteckých pilotů, seznamy letů i jmen pilotů a balíky s adresami v Sýrii, Afghánistánu, Jordánsku a Jeruzalémě.

Zmizeli v Kataru

Na 10. září měli zamluvený let do Washingtonu se společností American Airlines, ale k odletu se nedostavili. Následující Boeing 757 téhož spoje unesla pětice teroristů a narazila s ním do budovy Pentagonu. Trojice Katarců však v letadle nebyla. Objevila se však později na palubě letadla do Londýna, odkud se vrátila do Kataru. Kde se nachází nyní, není známo.

O trojici se dosud nemluvilo. Vládní komise vyšetřující události z 11. září, při nichž zemřely téměř 3000 lidí, dospěla k závěru, že únoscům se v Los Angeles mohlo dostat pomoci, ale blíže záležitost nespecifikovala.

Kromě tří Katarců FBI stále pátrá ještě po čtvrtém muži, Mohamedovi Mansúrímu, který měl rovněž únoscům pomáhat. Jedinou osobou, která byla v souvislosti s útoky odsouzena, je tzv. dvacátý únosce Zacarias Musáví. Soud mu vyměřil doživotní vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám