Hlavní obsah

Kuba se po smrti Fidela Castra nezhroutí, uvádí depeše zveřejněné WikiLeaks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí diplomaté v Havaně neočekávali, že by případný skon vůdce kubánské revoluce Fidela Catstra vedl k okamžitému povstání, natož ke zvýšené vlně emigrace. Vyplývá to z diplomatických depeší, které tento týden zveřejnil server WikiLeaks.

Foto: Desmond Boylan, Reuters

Fidel Castro

Článek

V hlášení o Castrově zdraví z loňského ledna, kterou zřejmě napsal americký diplomat Jonathan Farrar, se uvádí, že po smrti Castra nedojde k vlně nepokojů, natož k prudké změně. Podle něj jsou Kubánci konzervativní a Castra stále obdivují.

V kabelogramu Farrar vyjádřil očekávání, že kubánská vláda bude s oznámením o smrti Fidela Castra zacházet opatrně, aby obyvatelé pochopili, že jeho bratr Raúl je stále u moci.

Farrar spekuloval o tom, že Castrova smrt by mohla dokonce způsobit pokles počtu Kubánců usilujících o odchod z ostrova, jelikož budou čekat na další vývoj.

Foto: Profimedia.cz

Chávez u nemocného Fidela Castra

Masový exodus Kubánců vydávajících se na nebezpečnou plavbu přes Floridskou úžinu by znamenal humanitární katastrofu. Tyto plavby vždycky vyvolávaly ve Washingtonu značné znepokojení.

I Farrarův předchůdce Michael Palmry v jedné zprávě napsal, že dokud je Fidel Castro naživu, "i když se sníženými schopnostmi, jeho přítomnost má zmrazující a zpomalující dopad na kubánskou společnost".

Farrar je nejvýše postaveným americký diplomatem na ostrově svobody. Stojí v čele zájmové sekce USA při švýcarském velvyslanectví. USA a Kuba nemají formální diplomatické vztahy.

Nepodložené spekulace o Castrově brzké smrti

Další zveřejněné depeše, tentokrát z let 2006 a 2007, byly plné spekulací, že Castro co nevidět umře. Ukazují také snahu amerických diplomatů za každou cenu sehnat zprávy o zdravotním stavu Fidela Castra, který byl v červenci 2006 na dlouho hospitalizován a prodělal operace břicha.

Foto: Profimedia.cz

Raúl Castro a Fidel Castro v parlamentu 8. srpna 2010

V čele země ho nakonec nahradil jeho bratr Raúl.

Spekulaci o smrtelné nemoci a brzkém úmrtí, o nichž se v americkém tisku psalo už v roce 2006, se ale nepotvrdily. Castro je stále živý a poslední zprávy uvádějí, že sice vypadá unaveně, ale zotavuje se. Na veřejnosti se objevuje každý týden. Spekulace jen ukázaly, jak špatné zdroje mají Američané na Kubě a mnohdy působily dojmem "přání otcem myšlenky", i když Fidel Castro byl v ohrožení života, což později sám přiznal.

Castro měl perforované střevo a kolostomii

Parmly ale alespoň nakonec dokázal získat podrobné informace o Castrově nemoci, uvádí RTT News. V depeši z března 2007 píše, že u Castra došlo k perforaci tlustého střeva, když letěl z Havany do Holguinu. Na palubě nebyl lékař, protože let byl krátký. Zhoršení zdravotního stavu ale bylo tak silné a náhlé, že letoun musel nouzově přistát, aby mohl být vůdce co nejdříve v nemocnici . Podle zprávy byla u Castra uplatněna kolostomie a léky pro něj se vozily ze zahraničí .

Snaha Havany otevřít kanál do Washingtonu

Dvě zprávy z prosince 2009 odhalují neúspěšný pokus Raúla Castra o otevření nového kanálu pro zahájení dialogu s USA. První Farrar poslal po setkání se španělským velvyslancem na Kubě a nastiňuje v něm nabídku na přímá jednání s Washingtonem, kterou Castro udělal pravděpodobně přes tehdejšího španělského ministra zahraničí Miguela Ángela Moratinose.

V další depeši se mluví o nabídce španělského premiéra Josého Luise Zapatera na zprostředkování dialogu mezi Raúlem Castrem a Bílým domem.

Reklama

Výběr článků

Načítám