Hlavní obsah

Většina Američanů nechce znovu v čele země Obamu, ale ani Palinovou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Větší část Američanů se domnívá, že by prezident Barack Obama neměl být v roce 2012 podruhé zvolen do funkce. Ukázaly to výsledky průzkumu veřejného mínění agentury Quinnipiac poll, které v pondělí zveřejnila CBS. Největší šance by proti němu měl z republikánů Mitt Romney, nejmenší pak Sarah Palinová.

Článek

Podle průzkumu si 49 procent Američanů nemyslí, že by měl  Obama zůstat v Bílém domě po druhé volební období. Opačného názoru je 43 procent dotázaných. Velkou podporu němá ani ve vlastní straně. Proti tomu, aby obhajoval post je 27 procent voličů jeho vlastní Demokratické strany.

Velmi špatně si pak vede u nezávislých voličů, kteří nejsou trvale spjati ani s demokraty, ani s republikány, jen 35 procent z nich je pro jeho znovuzvolení. U bílých voličů je jeho skóre ještě horší, jeho znovuzvolení si přeje jen 34 procent u nich.

Foto: Carlos Barria , Reuters

Mike Huckabee

Američané Obamovi vyčítají především ekonomické potíže, s nimiž se USA potýkají. Jako největší problém označují vysokou míru nezaměstnanosti, která dosahuje 9,6 procenta. Kvůli ekonomickým problémům také Obamovi demokraté utrpěli porážku ve volbách do Kongresu, které se uskutečnily 2. listopadu.

Průzkum také zjišťoval, jaké by měl za dva roky Obama šance v prezidentském souboji s nejpravděpodobnějšími republikánskými kandidáty. Rozdíl mezi současným prezidentem a bývalým guvernérem Massachusetts Mittem Romneym je na úrovni statistické chyby, Obama by dostal 44 procent hlasů, Romney 45. Podobně je tomu v případě bývalého guvernéra Arkansasu Mika Huckabeeho, ten by získal 44 procent hlasů, Obama pak 46 procent.

Američané Palinovou nechtějí, ale u republikánů by vyhrála

Pokud by proti Obamovi kandidovala Palinová, podporovalo by současného prezidenta 48 procent voličů, zatímco jeho vyzývatelku jen 40 procent. Palinovou vnímají američtí voliči ze všech voličů nejnegativnější, je proti ní 51 procent oslovených, podporuje ji jen 35, sama si však myslí, že by Obamu porazila. [celá zpráva]

Romneyho vnímá kladně 38 procent a záporně 26 procent respondentů, Huckabee má ještě lepší poměr 41 ku 25.

Bývalá první dáma Spojených států Barbara Bushová, manželko bývalého prezidenta George H. W. Bushe a matka exprezidenta George W. Bushe, o ní podle ČTK v rozhovoru s proslulým novinářem stanice CNN Larrym Kingem řekla: "Jednou jsem vedle ní seděla, říkala jsem si, že je krásná. Myslím, že je šťastná na Aljašce."

"A doufám, že tam zůstane," dodala bez skrupulí 85letá dáma.

Průzkum ale zároveň ukázal, že v hypotetických republikánských primárkách by nyní Palinová Romneyho i Huckabeeho těsně porazila. Z šesti možných kandidátů republikánů by získala 19 procent hlasů, Romney 18 a Huckabee 17, patnáct procent by dostal bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich.

"Nejlepší věc, kterou Obama může pro své znovuzvolení udělat, je doufat, že republikáni nebudou mít kandidáta, jenž je jak celostátně známý, tak celostátně oblíbený u většiny voličů," zhodnotil výsledky průzkumu analytik Peter Brown.

Reklama

Výběr článků

Načítám