Hlavní obsah

CIA žaluje bývalého agenta kvůli knize

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Civilní žalobu proti svému exagentovi Ishmaeli Jonesovi podala americká tajná služba CIA za knihu, v níž službu pranýřuje za plýtvání penězi a neúčinnost. Text před vydáním nepředložil k cenzuře. Tím porušil podle pravidel CIA závazek mlčenlivosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Kniha neobsahuje žádná tajná fakta a nevydělávám na ní,“ citoval list The Washington Times Jonese, jenž během 20 let služby působil v hlubokém utajení na Blízkém východě a v Evropě. Jones kritizoval CIA jako „místo ke zbohatnutí, kde se plýtvá miliardami dolarů daňových poplatníků, nebo se rozkrádají v programech, které nic neplodí“.

Místo aby zaměstnanci CIA shromažďovali informace v zahraničí, působí 90 procent z nich na území USA, upozornil Jones.

Ředitel služby Leon Panetta mezitím přiznal, že CIA se dopustila série chyb, které loni v prosinci umožnily v Afghánistánu dvojitému agentovi spáchat sebevražedný útok, při němž zahynulo sedm špičkových amerických agentů. Fatálním selháním zejména bylo, že CIA podcenila varování jordánských služeb o spojení agenta s al-Kaidá. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám