Hlavní obsah

CIA ignorovala varování o dvojitém agentovi, skončilo to krveprolitím

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba CIA neprověřila dostatečně dvojitého agenta, který v lednu na základně ve východním Afghánistánu způsobil největší krveprolití v jejích řadách za posledních 27 let. Vyplývá to z dopisu ředitele služby Leona Panetty podřízeným, z něhož ve středu citovala média.

Foto: Profimedia.cz

Dvojitý agent, Jordánec Humám Chalíl abú Mulal Balaví

Článek

Jordánec Humám Chalíl abú Mulal Balaví se odpálil mezi elitními agenty, když je k sobě svolal s tím, že má důležité informace o cílech afghánských povstalců. Muž, který dostal důvěru Američanů a po základně se volně pohyboval, byl ve skutečnosti sympatizant teroristické sítě al-Káida. Podle Panetty se CIA v jeho případě dopustila množství přešlapů.

Asi nejvážnější chybou bylo ignorování varování jordánskou tajnou službou, že Balaví pracuje pro druhou stranu. Ti, k nimž se vzkaz téměř měsíc před útokem dostal, o něm neinformovali nadřízené. Navíc podle Panetty na předsunuté základně Chapman nebyla dostatečná ani bezpečnostní opatření.

Šestatřicetiletý Baláví byl lékařem a Jordánci ho zatkli rok před útokem, následně byl rekrutován jejich tajnou službou a CIA. Svým příbuzným řekl, že se stěhuje do Turecka za ženou a dětmi a bude tam pokračovat ve studiích. Při lednovém útoku zemřel spolu se sedmi elitními agenty CIA. Byl to nejhorší útok proti americké službě od roku 1983, kdy při bombovém útoku v Bejrútu zahynulo 17 agentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám