Hlavní obsah

Ve Virginii se chystají po sto letech popravit ženu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richmond

Ve vězení ve Virginii se chystají ve čtvrtek smrtící injekcí popravit 41letou Teresu Lewisovou za zosnování vraždy jejího manžela a nevlastního syna. Má to být první poprava ženy po téměř sto letech.

Článek

Státní guvernér Robert McDonnell odmítl Lewisové udělit milost, její popravu ovšem ještě může odvrátit rozhodnutí nejvyššího soudu. Lewisové právníci u něj argumentují, že má IQ pouze 72 a její poprava je v rozporu s ústavou. Podle McDonnella ale lékaři neshledali Lewisovou mentálně zaostalou. Nejvyšší soud deklaruje mentální retardaci při IQ pod 70 bodů. Lewisová má navíc psychickou závislost na jiných lidech a návyk na prášky.

Lewisová si vraždu manžela a nevlastního syna objednala u dvou mužů, z nichž jeden byl její milenec. Vražedníci si odpykávají ve vězení doživotní tresty.

Obhajoba tvrdí, že osnovatelem vražd byl Lewisové milenec Matthew Shallenberger. Naopak podle obžaloby by Lewisová měla být popravena, protože chladnokrevné vraždy naplánovala ona a nese větší odpovědnost než dvojice mužů, jež je vykonala. Důvodem zabití byla snaha dostat vyplaceny pojistky.

Julian Lewis a jeho syn Charles byli ve spánku zastřeleni v roce 2002. Vraždy se Lewisové povedly zorganizovat až napodruhé. Zločin přiznal druhý vražedník, aby se vyhnul trestu smrti.

Za zrušení popravy se přimlouvalo množství lidí včetně spisovatele Johna Grishama. Ve Virginii naposledy popravili ženu v roce 1912. Sedmnáctiletou Virginii Christianovou tehdy poslali na smrt za vraždu jejího zaměstnavatele, který ji obvinil z krádeže. Ve Spojených státech v současnosti čeká na vykonání popravy 53 žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám