Hlavní obsah

Více než desetina Američanů si myslí, že se Obama nenarodil v USA

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Více než čtvrtina Američanů se domnívá, že 44. americký prezident se nenarodil na území Spojených států. Jednoznačně přesvědčeno o tom je jedenáct procent respondentů průzkumu televizní stanice CNN, který byl zveřejněn ve středu, v den Obamových 49. narozenin. Místo narození zpochybňují především republikáni.

Článek

Z průzkumu vyplynulo, že 41 procent republikánů si myslí, že Obama se pravděpodobně, nebo dokonce zcela jistě nenarodil v USA, i když americký prezident musí být narozen na území Spojených států. Jsou přesvědčeni, že se narodil v Keni, odkud pochází jeho otec. Tvrdí to například organizátorka vlivných konzervativních dýchánků Tea Party republikánka Michele Bachmanová. Ultrakonzervativec Rush Limbaugh napojený na Tea Party v rozhlase dokonce pronesl: "Říkají nám, že 4. srpna má narozeniny. Neviděli jsme o tom žádný důkaz.“

Analytik CNN Keating Holland k názoru republikánů podotkl: "Není to překvapivé, jsou tu velké stranické rozdíly, ačkoli většina republikánů si myslí, že se Obama jistě nebo pravděpodobně narodil v USA.“

Pochybují i demokraté

Stejný názor jako 41 procent republikánů ale zastává i 15 procent demokratů a třetina voličů, kteří nejsou trvale spjati ani s jednou z velkých stran. Zřejmě tedy nepůjde jen o stranické rozdíly, i když americký tisk si neodvažuje v rámci politické korektnosti hovořit o rasismu.

Pro uvedené pochybnosti však není žádný reálný důvod. Barack Hussein Obama se narodil 4. srpna 1961 v havajském Honolulu. Jeho otec byl ekonom a pocházel z Keni, matka bílá Američanka z Kansasu. Obamovu státní příslušnost dokládá mnoho dokumentů: záznamy havajské zdravotnické instituce, přezkoumání nezávislým úřadem či oznámení o narození v havajských novinách.

Do výzkumu realizovaného v polovině července zahrnula CNN 1018 dospělých vybraných reprezentativně podle jejich stranické příslušnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám