Hlavní obsah

V Kalifornii se bude slavit den bývalého prezidenta Reagana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

V Kalifornii se počínaje příštím rokem bude slavit den připomínající bývalého prezidenta Ronalda Reagana. Vyplývá to ze zákona, který ve středu podepsal kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Ronald Reagan

Článek

Den Ronalda Reagana, který byl šéfem Bílého domu v letech 1981 až 1989, se bude slavit 6. února. Na toto datum připadají narozeniny bývalého prezidenta, ale i Schwarzeneggerova předchůdce na postu guvernéra Kalifornie.

Na příští rok navíc připadá 100. výročí narození tohoto republikánského politika, který je od své smrti v roce 2004 stále velkou ikonou amerických konzervativců. Po Reaganovi se tak například již jmenuje letiště ve Washingtonu či letadlová loď amerického námořnictva.

"Ronald Reagan je můj hrdina," řekl při slavnostním podpisu zákona také Schwarzenegger. Setkání, které se při této příležitosti konalo v Reaganově prezidentské knihovně v městečku Simi Valley, se zúčastnila i devětaosmdesátiletá vdova po bývalém prezidentovi Nancy.

Reagan je ve Spojených státech uznáván především kvůli svému nekompromisnímu postoji vůči Sovětskému svazu. Podle převažujícího mínění výrazně přispěl k pádu komunismu a konci studené války. Respekt mu dodává i to, že Spojené státy v 80. letech vyvedl z těžké recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám