Hlavní obsah

Sebevraždu spáchalo nejvíce vojáků USA od vietnamské války

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počet sebevražd v americké armádě byl v červnu nejvyšší od konce války ve Vietnamu v polovině sedmdesátých let. Vyplývá to z armádních statistik, o nichž ve čtvrtek informovala stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Celkem v červnu spáchalo sebevraždu 32 amerických vojáků, z nichž 21 bylo v aktivní službě, zbytek byli rezervisté, ať už armádní či Národní gardy. Sedm vojáků se zabilo v  Iráku a Afghánistánu.

Červen byl rovněž nejtragičtějším měsícem pro vojáky NATO v Afghánistánu. Zemřelo jich sto, z toho většina byli Američané.

Nárůst počtu sebevražd následuje po zklidňujícím se trendu od vrcholu v lednu, kdy vlastní rukou zemřelo 28 Američanů. Armáda přiznává, že stále neví, proč je počet sebevražd rekordně vysoký. „Není žádný společný jmenovatel. Mohu jen říct, co jsem tvrdil předtím: stres a výzvy, kterým čelíme, hrají svou roli,“ uvedl Chris Philbrick, jenž vede armádní kampaň proti sebevraždám.

Do začátku července spáchalo letos sebevraždu už 145 amerických vojáků. Za loňský rok to bylo rekordních 245 příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám