Hlavní obsah

Jedna z ruských špiónek může být propuštěna na kauci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Jeden z ruských špiónů může být propuštěn na kauci, žena jménem Vicky Pelaezová má americké občanství. Další dva špióni však propuštěni nebudou, aby neuprchli ze země. O zbylých případech se teprve rozhodne.

Foto: Reuters

Vicky Pelaezová (první vlevo) před soudem, který rozhodl o výši kauce.

Článek

Newyorský soud ve čtvrtek rozhodl, že americká novinářka Vicky Pelaezová může být propuštěna z vazby na kauci ve výši čtvrt miliónu dolarů (5,1 miliónu korun). Musí ale dodržovat režim domácího vězení. Soudce zdůvodnil možnost propuštění na kauci skutečností, že nejde o cizinku a že neprodělala špionážní výcvik.

Soud v New Yorku spolu s novinářkou posuzoval případy tří dalších zadržených. U jejího manžela Juana Lazara rozhodne později. Ten se doznal k falešnému jménu a že jeho dům v Yonkersu byl placen ruskou tajnou službou. Uvedl také, že jeho žena předávala dopisy Rusům.

Zamítnuté kauce

Soud také odmítl propustit na kauci Richarda a Cynthiu Murphyovy, kteří by dle prokuratury mohli vzhledem ke svým kontaktům utéci ze země. Soudce si totiž není jistý, jaká je jejich skutečná identita. V bezpečnostní schránce, která jim patřila, navíc bylo nalezeno 80 000 dolarů v nových stodolarovkách.

Slyšení před soudy v USA absolvovali ve čtvrtek další zatčení. Před soudem v Bostonu se uskutečnilo slyšení s Donaldem Howardem Heathfieldem a Tracey Lee Ann Foleyovou. Soudkyně rozhodnutí o možném propuštění na kauci odložila na 16. července. Podle Heathfieldova obhájce jsou důkazy proti němu slabé.

Foto: Reuters

Vicky Pelaezová na archivním snímku z roku 1984

V Alexandrii ve státě Virginie, kde se jedná o osudu tří členů skupiny, odložil soud na žádost obhajoby rozhodnutí o případném propuštění na kauci na pátek.

Desáté podezřelé osobě bylo propuštění na kauci zamítnuto již dříve.

Zadržený na Kypru utekl

Jedenáctý člen skupiny Christopher Mestos, který nebyl v době zátahu ve Spojených státech, byl zadržen na Kypru a posléze tamějším soudem propuštěn na kauci. Okamžitě po jejím zaplacení zmizel. Hrozilo mu vydání do USA. Podle amerických vyšetřovatelů zřejmě skupinu vyplácel.

Všichni údajní špióni jsou podle ruských agentur ruští občané, s výjimkou zadržené Vicky Pelaezové, která je občankou USA. Ostatní se za Američany, Kanaďany nebo Peruánce jen vydávali. Ruské ministerstvo zahraničí ale ve čtvrtek informaci o počtu ruských občanů ve skupině zadržených špiónů odmítlo upřesnit.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA zadrželi ruské špióny

Americké úřady zatkly deset lidí, které podezírají ze špionáže pro Rusko. Jedenáctý podezřelý je na útěku. Agentům hrozí za špionáž pět let vězení, devíti...

Výběr článků

Načítám