Hlavní obsah

Obamova teta může v USA zůstat

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Teta amerického prezidenta Baracka Obamy smí ve Spojených státech zůstat. Zeituni Onyangová (57) v zemi pobývala ilegálně a od roku 2004 porušovala příkaz ji opustit.

Foto: Profimedia.cz

Zeituni Onyangová

Článek

Onyangové povolil pobyt v pondělí soudce v Bostonu, kde nevlastní sestra Obamova otce žije. Žena původem z Keni o azyl v USA žádala už dříve, ale neúspěšně, a měla nařízeno zemi opustit.

Soudce v pondělí svůj verdikt nekomentoval. Americká média uvedla, že důvodem mohlo být pravděpodobnější ohrožení Onyangové ve vlasti poté, co se Obama stal prezidentem.

Onyangová je dcerou Obamova dědy Husseina Onyangy Obamy z třetího manželství, zatímco Obamův otec byl z druhého manželství.

Nechyběla ani na inauguraci

To, že žena žije v Bostonu v bytě pro vozíčkáře nelegálně, zjistil předloni před Obamovým zvolením prezidentem britský list The Times. Onyangová novinářům později řekla, že žije střídavě v USA a v Keni od roku 1975. Její právníci pak tvrdili, že do Spojených států přicestovala za synem studujícím v Bostonu v roce 2000 na dočasné vízum.

V roce 2004, kdy jí úřady zamítly žádost o poskytnutí azylu, se Onyngová zúčastnila senátorské přísahy Baracka Obamy. Ten později uvedl, že nevěděl, že teta pobývá v USA bez povolení. Onyangová pak nechyběla ani při loňské prezidentské inauguraci.

Onyangová se učí znovu chodit poté, co její dolní končetiny byly paralyzovány v důsledku Guillain-Barrého syndromu, autoimunitního onemocnění postihujícího periferní nervovou soustavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám