Hlavní obsah

Kocour usmažil velitelství amerických bezpilotních letounů

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zranitelné je velitelství pro mise bezpilotních letadel nad Afghánistánem a Irákem, ukázala obyčejná kočka. Při vpádu, který by neznámému kocourovi záviděl nejeden terorista, pronikl na leteckou základnu Creech v Nevadě, odkud jsou lety průzkumných i bojových bezpilotních letadel řízeny. Dostal se až k citlivé elektronice, kterou zkratoval a usmažil řadu důležitých obvodů. Svůj výlet nepřežil.

Článek

Blog DEWLin, který o nově odhaleném případu z loňského roku informoval, s nadsázkou uvedl, že kocourovi vytrénovanému Al-Káidou se podařilo vyřadit celé komunikační zařízení na základně, za což jej následně uvítalo zcela jistě v nebi 72 kočiček.

Případ potvrdil velící důstojník ze základny plukovník Grant Web. Který ovšem přes přiznání skutečnosti, že jeho lidé ztratili kontrolu nad dvěma robo-letouny - jedním Predatorem a jedním Reaperem, zdůraznil, že letectvo přes výpadek o výkonná bezpilotní letadla nepřišlo. Po spojení s centrem začaly oba stroje kroužit na místě a vyčkávaly na další rozkazy.

Foto: US Defense Handout, ČTK

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Po odstranění následků zkratu operátoři obnovili kontrolu nad oběma stroji. Nicméně server Register.com připomíná několik případů, kdy měl bezpilotní letoun vážnější výpadek a operátoři vzdálení tisíce kilometrů nad ním kontrolu ztratili. V jednom případě musel být bezpilotní letoun sestřelen, protože hrozilo, že naruší vzdušný prostor třetí, neutrální země.

Radikálům v Iráku se také podařilo proniknout do komunikačních přenosů ze starších typů a stahovat přenášené videozáznamy, což odhalovalo i oblasti zájmu a možných operací amerických jednotek.

Bezpilotní letadla přitom neslouží jen k průzkumu, ale i k bojovým misím, protože například  Reaper může nést až 14 střel protitankových Hellfire, většinou jich však nosí výrazně méně. Pentagon je často nasazuje k misím v Iráku, Afghánistánu a hlavně  v pákistánském pohraničí. Pomocí nich se podařilo zlikvidovat dva šéfy pákistánského Tálibánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám