Hlavní obsah

Američané budou s pomocí progesteronu léčit zranění mozku

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Američtí lékaři jsou přesvědčeni, že hormon progesteron produkovaný ve vaječnících a používaný v prvních antikoncepčních pilulkách může výrazně pomoci při léčbě úrazů hlavy, když je poškozen mozek. Napomáhá obnově neuronů v mozku i tkáně mozku. V březnu Američané začnou třetí fázi výzkumu, kdy bude progesteron použit na 1000 pacientech v 17 traumacentrech.

Foto: ČTK

Článek

Výzkum vede lékař David Wright z atlantské university Emory, který se specializuje na traumatické stavy.

Wright je optimista. Už předchozí výzkumy prokázaly, že progesteron pomáhá normálnímu vývoji neuronů v mozku a že pomáhá chránit poškozenou mozkovou tkáň. Už se ukázalo, že jeho použití omezuje nebezpečí smrti pacientů se zraněným mozkem.

Wright uvedl, že traumatická zranění mozku jsou komplexní záležitostí. Současně se objevuje otok mozku a hynou neurony. „Krása progesteronu je v tom, že se zdá, že pomáhá se všemi těmito věcmi.“

Wright doufá, že by se progesteron mohl stát po třiceti letech prvním lékem  na traumatická poranění mozku. Během testů se bude podávat lidem s těmito poraněními po dobu čtyř dnů. Jeho hladina v krvi bude čtyřikrát vyšší než u těhotných žen v posledním trimestru. Lékaři budou používat progesteron získaný ze sladkých brambor.

Progesteron
Progesteron je hormon produkovaný ve žlutém tělísku vaječníků a v době těhotenství také placentou. Řídí menstruační cyklus. Pokud po ovulaci nedojde k oplodnění vajíčka, jeho tvorba ustává.
Používal se v prvních antikoncepčních pilulkách, než byl nahrazen syntetickým progestinem. Ten ale na mozek nepůsobí.

Reklama

Výběr článků

Načítám