Hlavní obsah

Profesorka biologie na univerzitě v Alabamě zastřelila tři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Huntsville
Aktualizováno

Tři mrtvé a tři zraněné si vyžádala páteční střelba na univerzitě v USA poté, co po svých kolezích začala pálit dvaačtyřicetiletá profesorka biologie Amy Bishopová. Stav dvou postřelených je vážný. Útočnice byla zadržena a obviněna z vraždy. Pokud se její vina prokáže, hrozí jí trest smrti.

Článek

Ke střelbě došlo ve výzkumném centru Alabamské univerzity ve městě Huntsville. Podle svědků zazněly výstřely krátce před čtvrtou hodinou odpolední místního času (22:00 SEČ) z místnosti, ve které probíhalo jednání katedry biologie. Zranění a mrtví patří k zaměstnancům a personálu, při střelbě nebyl zraněn žádný student.

Pachatelka se nachází ve vazbě. Když ji policisté odváděli v poutech, podle svědků opakovala: "Nic se nestalo. Nemohlo... Stále žijí."

Policie zajistila budovu a předvedla další osobu k výslechu. Alabamská univerzita na svých internetových stránkách upozornila studenty, aby raději zůstali doma.

Jedna studentka, kterou Bishopová před rokem učila, řekla, že někteří studenti si stěžovali děkanovi na způsob její výuky a sepsali proti ní petici. Jiná studentka o ní řekla, že byla dobrá odbornice, ale nebyla dobrá učitelka. "Je to génius, ale neumí nic vysvětlit," poznamenala podle AP dívka. Jak uvedli další lidé, Bishopová v minulosti studovala na Harvardské univerzitě a byla velmi chytrá.

Podle manžela jedné ze zraněných žen však jeho manželka Bishopovou popsala jako osobu, která "není schopna rozeznat realitu a domnívá se, že je lepší, než ve skutečnosti je".

Střílení na univerzitách v USA

Střelba na školách není v USA ničím neobvyklým, a to ani tehdy, střílejí-li zaměstnanci školy. Mark Foster (48), učitel žáků čtvrté třídy na základní škole v Knoxville v americkém státě Tennessee, v lednu těžce zranil výstřely z revolveru ředitelku školy Elisu Lunovou a její zástupkyni Amy Braceovou.

„Střílel ve vzteku z toho, že mu vedení školy dalo pro příští rok výpověď,“ potvrdil rozhlasu WLVT Sterling Owen, šéf policie v Knoxville. Dodal, že střelec z místa činu uprchl a policie ho zadržela v autě.

Páteční případ je však neobvyklý kvůli tomu, že pachatelem byla žena.

Jednu z největších tragédií zažila v roce 2007 polytechnika ve Virginii, kde jeden ze studentů postupně usmrtil 32 lidí. O osm let dříve dvojice mladíků na střední škole v Columbine postřílela 12 studentů a jednoho profesora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám