Hlavní obsah

Zpustošené Haiti zasáhly další silné otřesy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Zemětřesením zpustošené Haiti zasáhly ve čtvrtek další silné následné otřesy. Informovala o tom agentura AP s odkazem na Americký Ústav pro geologický průzkum.

Článek

Traumatizovaní obyvatelé v panice prchali do ulic a záchranáři museli dočasně opustit hromady sutin. Americký ústav odhadl, že jedny z otřesů měly sílu 4,9 stupně Richterovy škály. Následovaly den po otřesech o intenzitě 6,1 stupně.

Haiti od zemětřesení z úterka minulého týdne postihlo nejméně padesát následných otřesů o síle 4,5 stupně Richterovy škály a více. Žádné z nich nezpůsobily žádné vážné škody, ale ztížily záchranářům práci.

Začal přesun do provizorních vesnic

Haitské úřady ve čtvrtek zahájily rozsáhlou operaci, během níž přepraví do provizorních "vesnic" tisíce lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, uvedla ČTK. Každá z vesnic je schopna pojmout 10 000 lidí, upřesnil haitský ministr vnitra Paul Antoine Bien-Aimé. Vláda pro přepravu postižených do lokalit jižně a severně od hlavního města zrekvírovala tři desítky autobusů.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) odhaduje počet lidí bez přístřeší na nejméně půl miliónu, a to jen v Port-au-Prince, kde je 447 improvizovaných táborů. Haitské úřady odhadují jejich počet v celé zemi na milión.

Zemětřesení si vyžádalo až 200 000 mrtvých, zatím jich bylo nalezeno 75 000. Další čtvrt miliónu lidí bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám