Hlavní obsah

Strýc zachránil na Haiti pětiletého chlapce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Pětiletého haitského chlapce Monleye Eliza vyprostil ve středu z trosek domu jeho strýc Gary Elize. V troskách uviděl nohu dítěte, ta se náhle pohnula. Gary Elize s několika sousedy a přáteli pak chlapce vyhrabali. Monley Elize byl kupodivu nezraněný, jen dehydrovaný. Řekl: „Chci džus“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Haiti vytahují zpod trosek další živéVideo: Reuters

 
Článek

Strýc s chlapcem v náručí vyběhl na ulici a pokoušel se najít někoho, kdo by ho odvezl do nemocnice. Zastavil mu americký lékař Neil Joyce. „V první chvíli jsme si říkal, ach ne, další mrtvé dítě, ale když jsem se dostal blíž, mohl jsem říci, že dítě dýchá,“ uvedl doktor pro Los Angeles Times.

Sestra na ARO Gabriella McAdoová k jeho stavu uvedla: „Je to zázrak Neměl žádné zlomeniny ani jizvy. Byl tak slabý, že mohl sotva mluvit.“

Pod troskami strávil Monley Elize sedm dní a 21 hodin.

Příběh však nemusí mít tak dobrý konec, jak se zdá. Čtyřiadvacetiletý Gari Elize se obává, že se o chlapce nebude schopen postarat, je bez práce. „Nemám nic, a ani nevím, jak se to dělá, ale musím to udělat.“

Jeho matka zahynula při zemětřesení, a jeho otec je nezvěstný, zřejmě také zemřel, ale jeho tělo je ještě pod troskami.

Jakmile se chlapec jen trochu zotavil, musel nemocnici opustit, aby uvolnil lůžko dalším potřebným.

Lékaři se snaží dělat, co mohou, jak ale uvedla pro CNN pediatrička Elizabeth Bellinová: „Vidíme hodně dětí s amputacemi, vidíme také, jak je hodně rodičů odmítá a opouští, tyto děti asi zemřou.“ U dalších se zase rodiče nedaří nalézt a děti po nich marně volají.

Zachráněná pěla

Zahraniční týmy záchranářů už z trosek vyprostili 121 přeživších. Mezi zachráněnými je Anna Zizová, kterou ve středu mexičtí záchranáři vyprostili z trosek zříceného kostela. Když jí vyprošťovali, začala zpívat. V tu chvíli všichni, kdo stáli okolo a pozorovali mexické záchranáře, začali tleskat.

Zoufalí Haiťané se pokoušejí dostat na loď a odplout

Mnozí obyvatelé hlavního města se zoufale snaží odejít. Protože nestačí autobusy, tak zaplavují přístav a doufají, že se dostanou na některý z trajektů, uvádí CNN. Vláda poskytla jejich majitelům palivo, aby strádajíci odvezli do míst, která nebyla postižena zemětřesením, většina jich míří do Port Jeremiah.

Touha utéci je silnější poté, co zasáhly město ve středu následné otřesy o síly 5,9 stupně Richterovy škály. Lidé se tak bojí, že se na loď nedostanou, že se na palubu vrhají ještě předtím, než se natankuje palivo. K trajektu se mnozí dostávají ještě než přirazí na vorech. Úřady nijak evakuaci neřídí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám