Hlavní obsah

Venezuelská armáda pohlídá obchodníky, aby nezvýšili ceny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuela plánuje devalvovat měnu a prezident Hugo Chávez hodlá nasadit do ulic vojáky. Mají zajistit, že obchodníci v důsledku změn nezvýší ceny. Hlava státu to uvedla ve svém pravidelném nedělním pořadu v televizi Alo Presidente.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Vláda v pátek oznámila, že směnný kurs venezuelského bolivaru vůči americkému dolaru bude nově stanoven 4,3:1. V posledních čtyřech letech Venezuelané kupovali dolar za 2,15 bolivaru. Caracas dodal, že v obchodu s potravinami a léky bude platit kurs 2,6:1.

Chávez pohrozil obchodníkům, že zvyšování cen je formou loupeže. „Chci národní gardy v ulicích s lidmi, aby bojovali se spekulanty,“ uvedl v televizi v reakci na zprávy o frontách lidí v obchodech kvůli obavám z růstu cen. Podle Cháveze takové zprávy rozšiřují opoziční média a jejich kampaň nazval teleterorem.

Doplnil, že lidé by měli úřady na obchodníky zvyšující ceny upozornit. Vláda pak prý jejich podniky převede do vlastnictví lidu.

Devalvace měny činí pro domácí spotřebitele zahraniční výrobky relativně dražšími, což negativně ovlivňuje import.

Reklama

Výběr článků

Načítám