Hlavní obsah

Sněmovna USA dala zelenou historické reformě zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů v noci na neděli podpořila zdravotní reformu, kterou prosazuje prezident Barack Obama. Návrh historického zákona se rodil po obtížných vyjednáváních několik měsíců a prezident se za něj na půdě Kongresu několikrát osobně přimlouval. O vlastní verzi reformního zákona teď bude hlasovat Senát.

Článek

Před samotným hlasováním o demokratickém návrhu zdravotní reformy, který prošel těsnou většinou 220 ku 215 hlasům, odhlasovala Sněmovna reprezentantů úpravu návrhu tohoto zákona zpřísňující zákaz využívání federálních fondů k financování potratů. 

K odhlasování této změny spojili síly republikáni s demokraty stavícími se proti potratům. Jejich krok sice popudil liberální demokraty, ale zajistil pro zákon o zdravotní péči podporu umírněných demokratů.

O reformě teď bude hlasovat Senát, který připravuje vlastní verzi zákona. 

Největší reforma zdravotnictví za 44 let 

Projde-li reforma, půjde o největší změny v americkém zdravotnictví od vytvoření programu Medicare pro starší občany v roce 1965. 

Plán Sněmovny reprezentantů počítá s povinným pojištěním pro každého a povinností pro všechny zaměstnavatele kromě těch v malých firmách nabídnout zaměstnancům pojištění. Zahrnuje také vládní podporu pojištění a ruší výjimku, podle níž se dosud federální antimonopolní zákony na pojišťovnictví nevztahovaly. 

Jak sněmovní, tak senátní návrhy počítají s možností vládní pojištěneckého programu. Spousty změn vyplývající z reformy by vešly v platnost teprve v roce 2013.

Zdravotnictví v USA

  • 46 miliónů lidí nemá pojištění
  • pojištění 25 miliónů obyvatel není dostatečné
  • výdaje na zdravotnictví představují 16 % HDP (dvojnásobek průměru v zemích OECD)

                          Zdroj: BBC

V případě, že projdou návrhy obou komor, budou muset zákonodárci obě sloučit do kompromisní podoby, než zákon podepíše prezident. Podle předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové by se to mohlo stát do Vánoc.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám