Hlavní obsah

Letadlo v USA minulo cílové letiště o 240 kilometrů, piloti možná zaspali

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Cestující společnosti Northwest Airlines na lince San Diego - Minneapolis se ve středu večer možná divili, proč do cíle dorazili o půl hodiny později, když letěli načas. Piloti tvrdí, že byli roztržití a úřady ověřují, zda nezaspali. Letadlo hlavní město Minnesoty minulo o 240 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kontroloři ztratili podle stanice CNN s Airbusem A320 radiový kontakt, když bylo letadlo ve výšce přes 11 kilometrů. Na palubě airbusu bylo 147 pasažérů.

Piloti se neozvali více než hodinu, ale úřady stroj sledovaly na radaru. Aniž by se dozvěděly, proč, letadlo přeletělo mezinárodní letiště v Minneapolisu a pokračovalo na severovýchod. Komunikaci se podařilo obnovit po dalších 16 minutách, když už letadlo bylo o 240 kilometrů dál.

Posádka později úřadům vysvětlila, že vedla vášnivou diskusi o aeroliniích a ztratila pojem o čase. Naposledy s piloty mluvili kontroloři v Denveru. Najednou ale přestali reagovat a Denver předával letadlo věži v Minneapolisu s upozorněním, že neodpovídá. Úřady pak kontaktovaly Northwest Airlines, ani jejich dispečer se ale s piloty nedokázal spojit.

Vyšetřovatelé ověřují, zda posádka nezaspala. Pomoct jim má záznam hovorů z černé skříňky v kabině.

Reklama

Výběr článků

Načítám