Hlavní obsah

V USA zadrželi muže, který unesl letadlo na Kubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká FBI zadržela v neděli muže podezřelého z únosu letadla společnosti PanAm v roce 1968. Šestašedesátiletého Luise Armanda Peňu Soltrena podle CNN dopadli na newyorském letišti Johna F. Kennedyho, kam přiletěl z Havany.

Článek

"Konečně bude čelit americké justici, které unikal přes čtyři desetiletí," komentoval úspěch federálních úřadů státní zástupce Preet Bharara. Podle mluvčího amerického ministerstva spravedlnosti Richarda Kolka byl Soltren celou dobu na Kubě. V úterý stane před manhattanským federálním soudem.

Soltrena vyšetřovatelé viní, že s dalšími třemi muži 24. listopadu 1968 unesl letadlo na lince 281 z New Yorku do portorického San Juanu. Na palubu únosci v tašce na pleny propašovali pistole a nože, kterými pak donutili posádku, aby se strojem zamířila do Havany.

Soltrenovi komplicové před soudem už stanuli. José Rafael Rios Cruz a Miguel Castro byli chyceni v 70. letech a dostali v USA tresty 15 a 12 let ve vězení. Alejandro Figueroa, který s nimi nebyl na palubě letadla, byl v roce 1969 v procesu bez poroty osvobozen.

V 60. letech byly na Kubu uneseny desítky amerických letadel. Některé únosy byly dílem levicových radikálů, jiné uprchlíků hledajících azyl na karibském "ostrově svobody" nebo sloužily jako zástěrka pro přepravu peněz na Kubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám