Hlavní obsah

Uzavření Guantánama se zřejmě opozdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder v úterý zpochybnil možnost uzavřít kontroverzní věznici na americké základně Guantánamo na Kubě v termínu, který slíbil prezident Barack Obama.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

"Dodržet lhůtu 22. leden bude obtížné," řekl podle agentury Reuters novinářům. Ve věznici Američané zadržují osoby zajaté v rámci tažení proti terorismu.

Holder uvedl, že po přezkoumání dokumentů bude většina z 223 zadržených moci být převezena do zahraničí. Vyšetřovatelé nyní zkoumají dokumenty u zbylých vězňů, kteří by měli být souzeni v USA, a snaží se pro ně najít vhodné místo na území Spojených států. "Myslím, že nakonec Guantánamo uzavřeno bude a myslím, že to tak má být," ujistil Holder, že americká administrativa podniká kroky k uzavření věznice.

Věznice byla zřízena počátkem roku 2002, kdy USA a jejich spojenci vedli válku za svržení vlády afghánského hnutí Taliban, které podporovalo teroristické organizace. Vězeňským zařízením na Guantánamu prošlo skoro 800 lidí, z nichž většina nebyla nikdy obviněna a po léta neměla přístup k právníkům. Vláda bývalého amerického prezidenta George Bushe jim nepřiznala status válečných zajatců a vytvořila pro ně kategorii "nepřátelští bojovníci", což takové zacházení umožňovalo.

Podmínky, za jakých byli zajatci zadržováni, se staly terčem široké mezinárodní kritiky a Obama letos v lednu po svém nástupu do funkce slíbil, že věznici do roka uzavře. Vyzval pak spojenecké země, aby s cílem pomoci k uzavření věznice přijaly část vězňů na svém území, ale odezva byla vlažná.

Reklama

Výběr článků

Načítám