Hlavní obsah

Empire State Building svítil rudě na oslavu Číny, New York je pobouřen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ney York
Aktualizováno

Newyorský mrakodrap Empire State Building se v noci zbarvil do ruda na počest 60. výročí vítězství komunistů v Číně. Oslava vyvolala nevoli aktivistů i místních politiků, kterým taková pocta režimu, jejž mnozí kritizují kvůli potlačování lidských práv, nebyla po chuti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Empire State Building se rozsvítil v barvách čínské vlajkyVideo: Reuters

 
Článek

"Je ostudné, že Empire State Building vzdává tuto poctu čínské komunistické straně, režimu, který je přímo zodpovědný za smrt nejméně 30 miliónů lidí v Tibetu, východním Turkestánu a Číně," řekl televizní stanici Fox News Tenzin Dorjee, Tibeto-Američan, který se angažuje v protibetském hnutí.

Budova běžně svítí ve významné dny, například 4. července v Den nezávislosti hraje modrou, červenou a bílou barvou. Na den svatého Patrika se zbarvuje zeleně.

Provozovatelé budovy sdělili, že běžně touto cestou vzdávají hold zemím, jako jsou Kanada, Indie nebo Austrálie.

"Je to špatný nápad, v době čínské revoluce zemřelo kolem 26 miliónů lidí, jak tedy můžeme něco takového slavit," reagoval devětašedesátiletý obyvatel státu Montana Dick Paasch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám