Hlavní obsah

Za vstup do USA se zřejmě bude platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Brusel

Americký Senát v noci na čtvrtek schválil zavedení poplatků pro cestující do USA, kteří nepotřebují víza. Senátoři tak učinili v rámci nového zákona o cestovním ruchu. Podle něj turisté, kteří hlásí cestu do USA přes povolovací systém ESTA, v budoucnu zaplatí deset dolarů (asi 175 korun). Opatření by se týkalo i českých turistů.

Článek

Zákon v Senátu prošel velkou většinou. Podle agentury AP se bude muset ještě touto otázkou zabývat Sněmovna reprezentantů. Předtím, než by zákon vstoupil v platnost, jej také musí podepsat prezident Barack Obama.

Výtěžek z poplatků by měl putovat do podpory amerického cestovního ruchu. Zastánci opatření uvádějí, že ročně přinese 100 miliónů dolarů (asi 1,75 miliardy korun).

Proti záměru Washingtonu se v minulých dnech opakovaně postavila Evropská komise. Brusel už dal najevo, že by prověřil, jestli to nepředstavuje určité znovuzavedení vízové povinnosti.

Unie by se mohla případně dohodnout na nějakých odvetných opatřeních. Diplomaté nicméně připouštějí, že 27členný blok moc nástrojů nemá nebo že by je nebylo snadné prosadit. Zejména pro nové členské země, jejichž většina do bezvízového programu USA vstoupila teprve nedávno, by i ve chvíli, kdy budou muset lidi platit desetidolarový poplatek, byla situace lepší, než když potřebovali víza. To připouští i někteří diplomati.

Češi víza do Spojených států nepotřebují od loňského listopadu. Od té doby používají právě systém ESTA. Přes počítač v něm cestu zdarma nahlásí. Už při zavádění se ale mluvilo o možném pozdějším zpoplatnění této registrace. Poplatek by se podle AP hradil při každé registraci. Lidé ze zemí, které nemají s USA bezvízový styk, hradí poplatky za vyřízení víz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám