Hlavní obsah

Ničivý požár u Los Angeles, který sežehl 600 km čtverečních, založil žhář

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Ohromný požár porostu u severně od Los Angeles, který sežehl 585 kilometrů čtverečních porostu a zničil desítky domů, založil žhář. Uvedl to mluvčí americké Lesní služby. Kancelář šerifa v Los Angeles případ šetří jako zabití, protože v plamenech zahynuli minulou neděli dva hasiči.

Článek

„Po forenzním zkoumání místa původu požáru vyšetřovatelé dospěli k závěru, že požár byl výsledkem žhařství,“ řekla mluvčí lesní služby Rita Wearsová. Lesní úřad již dříve ale oznámil, že oheň vznikl v důsledku lidské činnosti. [celá zpráva]

Založen byl 26. srpna, teprve tento týden se však rozhořel v plné síle a ohrozil 12 000 budov. Evakuováno kvůli němu muselo být celkem deset tisíc lidí. Ještě ve čtvrtek muselo své domovy opustit 25 lidí. Požár je po kontrolou jen ze dvou pětin a stále jsou oblasti kde zuří v plné šíři, i když u nepředstavuje tak velké nebezpečí.

Podle Mikea Ditricha, který má v Lesní službě na starosti boj s ohněm, udělali hasiči velký pokrok při zvládnutí plamenů na severu a západě, ale nebezpečí panuje nadále na jihovýchodním okraji požářiště, kde se plemeny blíží k dálnici I210, k Pasadeně, k Arcadii a k Sierre Madre. Nejvíce ohrožen je San Gabriel.

"Je tam velmi složitá situace a bude se dál komplikovat, jak se pohybuje požár k východu,“ dodal Dietrich s tím, že ohrožen může být Acton a La Crescenta. Očekává, že plně pod kontrolou bude oheň 15. září.

Krom 585 kilometrů čtverečných porostu zničil také 64 obytných domů, tři stavby sloužící ke komerčním účelům a dalších 49 staveb. Při hašení požáru zahynuli dva hasiči a dalších 21 jich bylo zraněno. Zraněni byli také tři lidé, kteří se neevakuovali včas a jejichž domy shořely.

Na hasiče peníze vždy budou, řekl guvernér

Podle Dietricha si vyžádalo hašení už 27 miliónů dolarů. Kalifornie přitom má velký rozpočtový deficit a na začátku léta jí hrozilo, že nebude mít peníze.

"Chci vyjasnit, že i když máme problémy s rozpočtem a jsme v ekonomické krizi a řešíme deficit ve výši 23 miliard dolarů, vždycky budeme mít peníze na boj s požárem, protože bezpečí občanů je vždy naší hlavní prioritou,“ uvedl kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Podle něj je v rezervách vyhrazeno 500 miliónů dolarů na podobné katastrofy.

Reklama

Související témata:

Související články

Velký požár u Los Angeles zavinil člověk

Rozsáhlý požár, s nímž nadále bojují hasiči severně od amerického Los Angeles, způsobil člověk. Uvedli to ve středu vyšetřovatelé, aniž upřesnili, zda se...

Výběr článků

Načítám