Hlavní obsah

Hypoteční agentura Fannie Mae má další ztrátu, potřebuje desetimiliardovou injekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vládou spravovaná americká hypoteční agentura Fannie Mae prohloubila ve druhém čtvrtletí letošního roku ztrátu na 14,8 miliardy dolarů (zhruba 270 miliard Kč). Ve stejném období loňského roku tratila 2,6 miliardy USD. Fannie Mae současně uvedla, že bude potřebovat od státu další finanční pomoc v maximální výši 10,7 miliardy USD.

Foto: Jason Reed, Reuters

Sídlo společnosti Fannie Mae

Článek

Prohloubení ztráty je způsobené zhoršením situace na trhu s bydlením a růstem nezaměstnanosti. Z celkového objemu úvěrů, které Fannie Mae vlastní nebo garantuje, jich čtyři procenta jejich majitelé nesplácí. Loni to bylo 1,4 procenta.

Fannie Mae je největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s Freddie Mac, které patří druhá příčka, vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Celkem obě společnosti zajišťují téměř 31 miliónů úvěrů na bydlení v objemu 5,9 biliónu USD.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu ve Spojených státech. Americká vláda se proto loni v září rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Vláda již vydala na podporu obou firem 85 miliard USD, nový požadavek Fannie Mae by zvýšil tuto částku na téměř 96 miliard USD, napsala agentura AP.

Hypotéční krize stála na počátku současného takřka celosvětového propadu ekonomiky, když postihla i další oblasti, nejprve banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám