Hlavní obsah

Chávez poslal vojáky znárodnit několik dalších firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nasazením vojáků znárodnil venezuelský prezident Hugo Chávez podniky a zařízení některých dodavatelů ropných služeb. Vláda tak pokračuje v plánu znárodnění důležitých ekonomických sektorů.

Článek

"Toto je revoluční ofenziva," prohlásil Chávez před dělníky u jezera Maracaibo, kde se nachází hlavní venezuelská oblast produkce ropy. Znárodnění, které posvětil parlament ovládaný Chávezovými stoupenci, provedli vojenské jednotky s použitím obrněných transportérů a také vojenských člunů.

Chávez již před dvěma lety znárodnil hlavní ropné pole v hodnotě několika miliard dolarů. Nyní se zaměřil na menší společnosti, kterým není vláda schopná kvůli prudkému poklesu cen ropy splácet své závazky. Venezuelská státní ropná společnost PDVSA se nedávno dostala do sporu s domácími i zahraničními poskytovali ropných služeb, kteří pomáhají těžit místní těžkou ropu.

PDVSA na konci loňského roku dlužila dodavatelům ropných služeb osm miliard dolarů (159 miliard Kč). Analytici se domnívají, že zákon má také zvýšit tlak na zbývající společnosti, aby přijaly nové podmínky dohod, napsaly agentury AP a Reuters.

Chávez ještě před svým prvním zvolením do funkce v roce 1998 přislíbil, že zvrátí privatizaci uskutečněnou předchozími vládami a stát převezme kontrolu nad důležitými sektory ekonomiky. Pod kontrolu státu již dostal důležité ropné projekty, telekomunikační a elektrárenské firmy, ocelárny a cementárny, ale i firmy z oblastí zemědělství a potravinářského průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Chávez: chtěli mě svrhnout vojenským pučem

Ve Venezuele se chystalo ke státnímu převratu, který byl včas odvrácen. Alespoň to tvrdí prezident Hugo Chávez, podle něhož jeho svržení plánovali příslušníci...

Výběr článků

Načítám