Hlavní obsah

Obama nabídl Kubě nový začátek a podal ruku Chávezovi

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port os Spain

Americký prezident Barack Obama v sobotu na konferenci Organizace amerických států (OAS) na karibském ostrově Trinidad a Tobago slíbil členským zemím rovnocenné partnerství a Kubě nabídl nový začátek. Pozdravil se také s venezuelským prezidentem Hugem Chávezem, s nímž si vyměnil pár slov.

Foto: Handout, Reuters

Barack Obama se zdraví s Hugo Chávezem

Článek

Ačkoliv kubánský prezident Raúl Castro se summitu neúčastní, dal ve čtvrtek znovu na srozuměnou, že je pro dialog se Spojenými státy. Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová řekla, že iniciativu vítá, přičemž naznačila kritický odstup od postoje předchozího amerického prezidenta George Bushe vůči Kubě. Barack Obama tento týden zrušil omezení cestování na Kubu.

V sobotu v Port of Spain pak prezident řekl, že USA stojí o nový začátek s Kubou, i když připustil, že obě země mají před sebou „dlouhou cestu k překonání desetiletí nedůvěry“.

Kuba má pozastavené členství v OAS a někteří vůdci zemí Latinské Ameriky v sobotu apelovali, aby byla přijata zpět. Washington s Havanou přerušil styky před půl stoletím po převratu, který na Kubě provedl Fidel Castro, bratr nynějšího prezidenta.

Obama potřásl Chávezovi rukou

Barack Obama na summitu řekl, že USA chtějí být rovnocennými partnery se všemi americkými zeměmi. „Jsem tady, abych zahájil novou kapitolu spolupráce,“ řekl, což předtím demonstroval přátelským potřesením rukou s venezuelským prezidentem Hugem Chávezem, který je s USA také v rozepři.

Chávez svému americkému kolegovi prý řekl to samé, co před osmi lety Georgi Bushovi: „Chci být váš přítel“.

O pár hodin později Chávez prohlásil, že jeho země pošle do Washingtonu zpět svého velvyslance, kterého odvolala loni. Novým ambasadorem by měl být bývalý ministr zahraničí Roy Chaderton.

Reklama

Výběr článků

Načítám