Hlavní obsah

Atentát na bolivijského prezidenta chystali veteráni z balkánských válek

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Gang podezřelý z toho, že chystal atentát na bolivijského prezidenta Evo Moralese, tvořili veteráni z válek na Balkánu. Uvedla to bolivijská policie. Gang byl rozprášen ve čtvrtek ve městě Santa Cruz. Tři jeho členové byli zabiti, dva byli zadrženi.

Článek

V přestřelce s policisty zahynuli tři členové gangu žoldáků včetně jeho vůdce, jimž byl 49letý bolivijský Maďar Eduardo Rosa Flores, který se začátkem devadesátých let účastnil války za nezávislost Chorvatska. Velel tehdy polovojenské jednotce. Dalším veteránem z balkánských válek byl 58letý zadržený Chorvat Mario Francisco Tasik Astorga.

Foto: Reuters

Zabitý atentátník

Zabitý atentátník

FOTO: Reuters

Druhým zadrženým je maďarský odborník na počítače Elot Toazo. V přestřelce v hotelu, která trvala asi půl hodiny, padli dále Rumun Magyarosi Arpak a Ir Michael Martin Dwyer.

Policie skupinu podezírá, že stála i za útokem na dům kardinála. Neměla chtít zabít jen prezidenta, ale také viceprezidenta Alvara Garciu Lineru a guvernéra Santa Cruz Rubena Costase, který patří k prominentním odpůrcům Moralese. 

Foto: Reuters

Bolivijští policisté odvážejí mrtvá těla žoldnéřů.

Bolivijští policisté odvážejí mrtvá těla žoldnéřů.

FOTO: Reuters

„Teroristická skupina měla svou strategii, neútočit jen na prezidenta a viceprezidenta, ale také na další představitele,“ řekl tajemník ministerstva vnitra Marcos Farfan.

Původně se uvádělo, že žoldnéři měli zabít prezidenta, který je trnem v oku pravici. Costas tuto informaci považuje za podivnou a obvinil vládu, že „inscenuje představení“. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Jeden ze zabitých atentátníků

Jeden ze zabitých atentátníků

FOTO: Reuters

Vyloučit ale nelze ani prostou snahu destabilizovat situaci, nebo jiný, nepolitický cíl, vedený například ze strany narkomafie, protože Bolívie je také producentem koky.

Reklama

Výběr článků

Načítám