Hlavní obsah

Prezidentskému štěněti se dostalo oficiálního představení v Bílém domě

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington, USA

Oficiální představení čekalo v úterý 14. dubna na nového obyvatele Bílého domu, šestiměsíční štěně portugalského vodního psa. Přijetím do rodiny naplnil prezident Barack Obama svůj slib, který dal dcerám Malii (10) a Sashe (7). Ty jej pojmenovaly krátce Bo, po kocourovi svého bratrance a sestřenice.

Článek

Štěně, jež se tak stává „prvním psem USA“, je podle amerických médií vykastrované a pochází z prominentního chovu Marthy Sternové z texaského Boydu. Trvale se do prezidentské rezidence nastěhuje v pátek 17. dubna.

.: Štěně portugalského vodního psa

FOTO: ČTK/AP

Jeho příchod do Bílého domu nese pečeť demokratického senátora Edwarda Kennedyho a jeho manželky Victorie. Kennedyovi sami mají několik psů ze stejného chovu a dokonce jednoho sourozence štěněte Bo.

Štěně není nalezenec, jak Obama sliboval

S tím se však vyrojily spekulace, zda Obama skutečně beze zbytku naplnil svůj původní slib. S manželkou Michelle totiž celé měsíce mluvili o tom, že si vezmou opuštěného pejska z útulku, aby šli příkladem péče o zvířata.

.: Malia a Sasha Obamovy se štěnětem Bo

FOTO: ČTK/AP

Bo však toto předsevzetí nesplňuje. Obamovi sice nejsou jeho prvními majiteli, ale štěně opuštěné nikdy nebylo. Jeho první majitel, jenž mu dal jméno Charlie, jej totiž po krátké době chovatelce Sternové vrátil.

Volba plemene vycházela podle Obamových z toho, že portugalský vodní pes nebude tak vadit starší dceři Malii trpící alergiemi. K tomu se ovšem s námitkou ozvala Americká akademie alergií, astmatu a imunologie.

Vědci tvrdí: nealergický pes neexistuje

Podle alergologické komise je všeobecně rozšířenou iluzí, že psi, kteří méně línají, jako je právě zmíněná rasa, vyvolávají méně alergií.

Tu totiž způsobují hlavně bílkoviny ze zvířecích slin a kožních žláz, jež se usazují v srsti a pak se v mikroskopických částech jako aerosol šíří vzduchem.

Americký prezident Barack Obama se štěnětem Bo

FOTO: ČTK/AP

Podle vědců proto nemůže existovat pes, který by alergii u citlivých osob vůbec nevyvolával. Pouze některá plemena ji budí méně. Krátkosrstá se dají lépe ošetřit, a riziko alergie je tak nižší.

Zahradník Bílého domu je i skvělý chovatel

Chovatelka Sternová také upozornila, že portugalský vodní pes není pro každého. Péči vyžaduje nejenom údržba jeho tuhé srsti, ale i samo zvíře plné energie, které navíc potřebuje intenzivní kontakt.

Což zřejmě bude další výzva především pro Dalea Haneyho, jenž začal v Bílém domě v roce 1972 jako zahradník, pak byl údržbářem a jeho prvním zvířecím klientem byl zlatý retrívr prezidenta Geralda Forda (1974–1977).

.: Rodina Obamových na oficiálním představení štěněcího přírůstku do Bílého domu.

FOTO: ČTK/AP

Michelle Obamové při první návštěvě Bílého domu doporučila Hanyho jako skvělého ošetřovatele psů i Laura Bushová.

Bílý dům a zvířecí mazlíčci
O domácí miláčky nebyla v Bílém domě nikdy nouze. První prezident George Washington (1789–1797) měl malé stádo hřebců a smečku loveckých psů.  Jeho nástupce John Adams postavil u svého sídla první stáje a poslední kráva se tu pásla za Williama Tafta (1909–1913).
Ještě za Woodrowa Wilsona (1913–1921) spásaly zahradu Bílého domu ovce.
Pravé zoo měla rezidence za Calvina Coolidgea (1923–1929), který si oblíbil zejména kolie. Od té doby až do dnešních dnů se psi stali součástí prezidentských rodin.
George W. Bush (2001–2009) - skotští teriéři Barney a Beazley, kokršpaněl Spot a kočka Indie
Bill Clinton (1993–2001) - labradorský retrívr Buddy a kocour Socks
George H. W. Bush (1989–1993) - kokršpaněl Millie
Ronald Reagan (1981–1989) - flanderský bouvier Lucky a Rex (plemeno Kavalier King Charles španěl)
James Carter (1977–1981) - pes Grits darovaný učitelem dceři Amy a siamská kočka
Gerald Ford (1974–1977) - zlatý retrívr Liberty a siamská kočka Sham
Richard Nixon (1969–1974) - francouzský pudl Vicky, jorkšírteriér Pasha a irský setr King Timahoe
Lyndon Johnson (1963–1969) - párek bíglů Him a Her, bílá kolie Blanco a voříšek Yuki
John F. Kennedy (1961–1963) - velšteriér Charlie, kocour Tom Kitten, kanár Robin a poník Macaroni. Darem od sovětského vůdce Nikity Chruščova byl pes Pushinka.
Dwight Eisenhower (1953–1961) - výmarský ohař Heidi
HeidiHarry Truman (1945–1953) - kokršpaněl Feller

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám