Hlavní obsah

Obama: V Iráku nemůžeme setrvat až do vyřešení všech problémů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP LEJEUNE
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek na základně Camp Lejeune v Severní Karolíně potvrdil stažení většiny vojáků USA z Iráku do srpna 2010. Na konci následujícího roku by pak už v této blízkovýchodní zemi neměl být žádný americký voják. „Zahajujeme novou éry angažovanosti a přátelství,“ řekl před shromážděnými armádními příslušníky prezident.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezident USA Barack Obama na vojenské základně Camp Lejeune

Článek

„Bylo to dlouhá válka, která byla pro Američany těžkým břemenem,“ řekl Obama s tím, že bylo od invaze do Iráku před šesti lety dosaženo mnoho úspěchů. „Al-Kajda v Iráku dostala zásadní úder, byla dostatečně navýšena kapacita irácké armády a nedávné provinciální volby byly dokladem a příslibem pokračující demokratizace země,“ dodal.

Irák prý ale ještě není bezpečnou zemí a těžké dny ještě přijdou. „Násilí bude dál Iráčany trápit. Příliš mnoho Iráčanů žije v chudobě a odcizení a vláda není schopná ještě bez problémům poskytnout základní služby a není ještě silným hospodářským a politickým partnerem v regionu,“ podotkl prezident s tím, že USA ovšem v Iráku nemohou zůstat, dokud zcela vymizí všechny problémy.

Nová éra angažovanosti

„Uvědomujeme si, že řešení musí být politické, nikoliv vojenské. Amerika si už nemůže dovolit vidět problém Iráku izolovaný od dalších, chceme navíc ulehčit vojákům v Afghánistánu a Pákistánu, máme potíže s ekonomikou,“ vysvětlil Obama.

Stahování USA z Iráku musí podle prezidenta být postupné. „Zvolil jsem 18 měsíců na stahování. K 31. srpnu 2010 z Iráku odejde většina našich jednotek,“ poznamenal s tím, že 35 až 50 tisíc amerických vojáků zůstane, aby cvičili irácké kolegy.

„V tomto přechodném období budeme realizovat další stahování. Do konce roku 2011 budou USA staženy zcela. Naše jednotky se dostanou zpět domů se ctí, kterou si zaslouží,“ doplnil Obama.

Vojáci dostanou přidáno

Následovat bude podle něj diplomatická fáze. „Zahajujeme novou éru angažovanosti a přátelství,“ pokračoval Obama. Dodal, že velvyslancem v Iráku bude Christopher Hill, který má bohaté diplomatické zkušenosti i jako vyjednavač se Severní Koreou.

Washington se podle Obamy hodlá angažovat v dialogu se všemi zeměmi regionu, včetně Íránu a Sýrie. Dodal ale, že USA jde dál o zamezení stavby íránské jaderné zbraně. 

Obama zároveň vojákům slíbil rozšíření péče pro válečné veterány a navýšení žoldu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám